KLART: Här är årets julvärd 2023

Bästa TV-tipsen julen 2023

Sofie Landgren
03 december 2023 kl. 16:12
ANNONS
ANNONS

Höjdpunkterna från TV4 ,TV3, Kanal 5 och SVT

Julen är tiden på året för god mat och gott umgänge, men det är också den bästa tiden på året för att titta på både nya och gamla tv-program. Här har Filmtopp sammanställt de bästa tipsen utifrån TV-tablån för julen 2023.

Bäst på TV – julen 2023

Ensam Hemma
Foto: 20th Century Fox.

Ensam hemma & Ensam hemma 2 – Vilse i New York

Sänds på:

 • TV3 den 18 december klockan 18.50
 • TV3 den 19 december klockan 18.25

Åttaårige Kevin blir i Ensam hemma av misstag lämnad ensam kvar hemma när hans familj åker till Paris för att fira jul. Samtidigt har ett par inbrottstjuvar upptäckt att han är just ensam i huset, de har dock inte räknat med motståndet de möter från Kevin.

I "Ensam hemma 2" ska familjen McAllister åka på julsemester till Florida, men glömmer sin son Kevin på flygplatsen. Kevin lyckas komma på ett plan till New York där två gamla fiender till Kevin, tjuvarna Harry och Marv, dyker upp.

Per Andersson i föreställningen Räkhäst
Per Andersson. Foto: TV4.

Räkhäst – I huvudet på Per Andersson

Sänds på:

 • TV4 den 22 december klockan 21.00.

Per Andersson har som en av Sveriges mest älskade och energiska komiker synts i TV-program som Grotesco och Parlamentet och stora produktioner som Book of Mormon och ART. I Räkhäst kastas vi rakt in i Pers tankevärld och slängs mellan galna karaktärer, sketcher, kupletter och vilda infall genom en förstklassig humorkavalkad.

På spåret
Kristian Luuk och Fredrik Lindström. Foto: Bo Håkansson /SVT.

På spåret

Sänds på:

 • SVT1 den 22 december klockan 20.00.

Radioparet Gry Forssell och Jonas Rhodiner möter återvändarna Kristin Lundell och Johan Hilton. Programledare: Kristian Luuk. Domare: Fredrik Lindström. Husband: Johnossi. Gästartist: Maxida Märak. Del 8 av 13.

Carina Bergfeldt
Carina Bergfeldt. Foto: Kajsa Göransson /SVT

Carina Bergfeldt

Sänds på:

 • SVT1 den 22 december klockan 21.00.

Talkshow med journalisten och författaren Carina Bergfeldt.

Trevlig Julhelg på SVT
Foto: Foto: Janne Danielsson/SVT.

Trevlig julhelg

Sänds på:

 • SVT1 den 22 december klockan 22.30.

Svensk humorserie från 2023. Julafton i Västerköping. Kommer tomten äntligen till Tom och vad händer med midnattsmässan om Präst-Björn inte är där? I rollerna ser vi bland annat Hampus Nessvold, Annika Andersson, Görel Crona, Ingela Olsson. Del 4 av 4. Resterande avsnitt finns även att streama på SVT Play.

Bingolotto Uppesittarkvällen 2023
Lotta Engberg. Foto: TV4.

Bingolottos uppesittarkväll

Sänds på:

 • TV4 den 23 december klockan 19.30.

Dan före dan, då görs de sista förberedelserna inför jul. Maten förbereds, skinkan provsmakas och de sista klapparna slås in. Och det är just under dessa förberedelser som många samlas framför tv:n för det traditionsenliga julmyset.

Love Actually
Foto: Universal Pictures.

Love Actually

Sänds på:

 • SVT1 den 23 december klockan 22.35.

En romantisk julkomedi som väver samman tio separata historier om kärlek. Vi möter bland annat den brittiske premiärministern som förälskar sig i sin medarbetare, författaren som reser till Frankrike med krossat hjärta, det äkta paret som börjar glida isär och den nyblivna bruden som inte vet om hon är kär. I slutändan blir inget riktigt som någon av dem tänkt sig. I rollerna ser vi bland annat Hugh Grant, Emma Thompson, Liam Neeson, Keira Knightley, Laura Linney, Colin Firth, Bill Nighy.

Jul med astrid lindgren
Foto: SVT.

Jul med Astrid Lindgren

Sänds på:

 • SVT1 den 24 december klockan 14.00.

På julafton sänder SVT Jul med Astrid Lindgren, en magisk julberättelse för hela familjen baserad på Astrid Lindgrens stämningsfulla berättelser. Olof Wretling gör rösten till trägöken Lustig-Gök som tar med oss på en resa genom Astrid Lindgrens magiska berättelser, där vi återförenas med några av vår tids mest älskade karaktärer och platser. Under en timme visar den magiska figuren Lustig-Gök oss olika nyproducerade animerade filmer som utspelar sig i Astrid Lindgrens universum, och dessa varvas med klassiska klipp ur tv-serierna Pippi Långstrump och Vi på Saltkråkan.

Årets julvärd
Foto: SVT.

Årets Julvärd

Sänds på:

 • SVT1 den 24 december klockan 15.00.

Den folkkäre tv-profilen, författaren och komikern David Batra är årets julvärd på SVT. Klockan 15.00 tar han plats i julstudion för att tända det magiska ljuset och sedan sällskapa tv-tittarna genom hela julaftonskvällen.

Klockan 15.05 på SVT1 önskar givetvis också Kalle Anka och hans vänner God Jul

Det är åter dags för Kalle Anka och hans vänner att önska tittarna en riktigt God Jul. Som vanligt blir det inslag från Tomtens verkstad, en tur med Kalle till djungeln, Snövit och de sju dvärgarna, Ferdinand och Musse Pigg med vänner på camping. Förutom alla de gamla bekanta filmerna blir det som alltid en överraskning.

Kan du vissla Johanna?
Foto: Föreningen FilmCentrum, 1995.

Kan du vissla Johanna?

Sänds på:

 • SVT1 den 24 december klockan 16.20.

Berra är sju år och saknar morfar, det vill säga någon som äter grisfötter, fiskar och trycker en slant i handen när man fyller år. Hans bästa kompis, Ulf, vet var man kan få tag på en; på ålderdomshemmet. Farbror Nils har precis allt som krävs, frånsett att han inte vet hur man är som morfar. Men Berra kanske kan lära honom och Nils kanske kan lära Berra det han önskar sig allra mest, att vissla. Manus: Ulf Stark. Regi: Rumle Hammerich. I rollerna: Jimmy Sandin, Tobias Swärd, Per Oscarsson m.fl.

Svensson, Svensson
Foto: SVT.

Svensson, Svensson

Sänds på:

 • SVT1 den 24 december klockan 18.15.

Pappa Gustav, mamma Lena och barnen Lina och Max firar allt annat än en fridfull jul! En riktigt god jul med familjen Svensson! I rollerna: Allan Svensson, Suzanne Reuter, Gabriel Odenhammar, Chelsie Dickson, Charlott Strandberg, m.fl.

Ett päron till farsa firar jul
Foto: Warner Bros. Sweden AB.

Ett päron till farsa firar jul

Sänds på:

 • Kanal 5 den 24 december klockan 18.15.

Familjen Griswold firar verkligen jul ordentligt. Hela huset är en enda julgran. Synd bara att en förvildad gren av släkten ska komma och våldgästa.

Karl-Bertil Jonssons julafton
Foto: PennFilm.

Karl-Bertil Jonssons julafton

Sänds på:

 • SVT1 den 24 december klockan 19.05.

En tecknad julsaga från 1975 av Per Åhlin och Tage Danielsson om Karl-Bertil Jonsson som är 14 år, lite idealist och har Robin Hood som idol. Karl-Bertil extraknäcker på posten på jullovet och det är dagarna före julafton i ett Sverige från förr, en sagovärld präglad av 1940-talets krigsår. Berättare: Tage Danielsson. Röster: Per Andrén, Toivo Pawlo, Marianne Stjernqvist, Åke Fride och Catrin Westerlund.

The Holiday
Foto:  Universal Studios.

The Holiday

Sänds på: 

 • TV3 25 december 21.00.

Två kvinnor, en från USA och en från England, byter hem med varandra över julhelgen efter att ha gått igenom jobbiga uppbrott med sina pojkvänner.

Här hittar du mer om julen på SVT 2023 och julen på TV4 2023.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL