Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Framtidens bil

Framtidens bil är snart här – precis som du sett på film och TV!

Filmtopp
Filmtopp | Annat
09 januari 2022
Filmtopp
Filmtopp | Annat
09 januari 2022

Det går inget annat än att fascineras av science-fiction. En genre som transporter tittare till en värld av otrolig teknologi och rentav magiska apparater. Det får naturligtvis fantasin att flöda. Tänk om det du ser på filmduken faktiskt blir verklighet om några få år?

De flygande bilarna och cybernetiska implantaten har inte blivit verklighet riktigt ännu, men det innebär inte att allt du ser på film är ren fiktion – många av de fantastiska teknologiska fordonen som du sett i dina favoritfilmer och mest älskade TV-serier kan ligga precis runt hörnet!

Det här kan du förvänta dig av framtidens bil!

Automatisk självstyrning är snart fullt utvecklat

Att köra kan vara väldigt kul ibland, men det är få som njuter av körningen fem timmar in i en åttatimmars bilresa. Varför då inte låta artificiell intelligens sköta körandet åt dig? Det skulle innebära att du får njuta av alla fördelar som en personbil medför, exempelvis att slippa armbåga dig fram bland dina medresenärer på tåget, utan att själv ansvara för körningen!

Preliminära självstyrande bilar har påvisat upp till 40 procent reducerad risk för olyckor, vilket kan medföra säkrare bilvägar i framtiden. Ännu är teknologin dock inte riktigt där den behöver vara för att man som förare helt ska kunna släppa ratten och rikta fokuset på något helt annat. Men om några få år till kan saker och ting se helt annorlunda ut.

Företaget Tesla har redan introducerat en preliminär version av självstyrning med deras patenterade Autopilot-teknologi, som de hävdar är upp till tio gånger så säker som när föraren själv får styra. Med hjälp av avancerade säkerhetsprotokoll, kameror och artificiell intelligens är tanken att utveckla denna bilteknologi via regelbundna uppdateringar, men redan idag går det att se fordon som använder sig av Autopilot på svenska bilvägar!

Automatisk självkörning är något som gått att se på film och TV i flera årtionden nu. Ett särskilt populärt exempel är TV-serien Knight Rider, med stjärnan David Hasselhoff. Hasselhoffs detektivpartner i serien var en bil vid namn K.I.T.T., med inbyggd artificiell intelligens som gav Hasselhoffs karaktär råd och skötte körningen när situationen krävde det.

Ännu ett exempel är den klassiska filmen Total Recall med Arnold Schwarzenegger och Sharon Stone. I filmen fick man se notoriska Johnny Cab, en automatiserad och autonom taxiförare som hade full kontroll över sin taxi och skjutsade runt Arnold medan hans karaktär försökte komma underfund med konspirationen som kommit att vända helt upp och ner på livet. Det är inte alltid som självstyrande bilar är en bra idé, vilket bilen här är ett tydligt bevis på!

Har man en vanlig pendel på en halvtimme kan självkörande bilar fria upp 226 timmar om året. Gott om tid att lära sig en ny färdighet, socialisera lite extra med vännerna eller helt enkelt unna sig lite extra vila innan och efter jobbet. Förhoppningsvis blir säker och pålitlig självstyrning verklighet inom snar framtid!

Döm inte hunden efter håren – men hur blir det med bilen?

Utseendet talar givetvis inte hela sanningen, men när det gäller bilar kan utseendet tala om en hel del!

Hur ser framtidens bil ut? Elegant och slät metall, färgstarkt neonljus och en gnutta retrokänsla verkar vara standarden, åtminstone på filmduken.

Kraftfulla batterier driver det hela och häftiga hologram och datorskärmar är även det vanligt förekommande. Mycket av detta går att se i exempelvis Knight Rider eller I, Robot med Will Smith. Framtiden är minimalistisk!

En klassisk futuristisk fordonsdesign i film som absolut måste nämnas är Light Cycle från de välrenommerade Tron-filmerna. Med dess underliga design och den häftiga ljusshow som fordonet bjuder på är det långt ifrån något som man får se på vägar idag, men jämfört med dagens bilprototyper är designen kanske inte så underlig trots allt.

Det är bara att kolla på bilar såsom Lucid Air, Genesis Essentia och Tesla Cybertruck för att se exempel på hur bildesign i film och TV har lyckats inspirera framtidens bil.

Framtiden bil

Cybertruck är en särskilt polariserande bil som väckt en hel del debatt på social media, med dess kantiga, underliga chassis samt unika strålkastare. Bilen är tänkt att lanseras redan i år, till en relativt prisvärd summa. Fokuset med detta fordon har främst legat på körning offroad, men Cybertruck kan hantera mycket mer än så.

Cybertruck

Prototyperna för framtidens bil ser redan idag riktigt spännande ut, med unika och tilltalande designer – om några få år kan den verklighet som science-fiction filmer målat upp komma att bli verklighet!

Den länge utlovade “flygande bilen” är snart här!

Den flygande bilen är något som lovats i flera årtionden. Den har alltid varit precis runt hörnet, men har aldrig riktigt blivit verklighet. Med tanke på hur kaotisk trafiken redan kan se ut på vanlig mark är det nog bäst att dessa bilar inte blir standarden någon gång snart, men utveckling är något som inte går att sätta stopp för!

Alla som sett Back to the Future-trilogin som barn har drömt om att någon dag få köra en alldeles egen flygande bil. Flertalet filmer har genom åren skildrat för världar där alla privatbilar varit flygande redan innan modern tid, men i det verkliga livet ser man dessvärre inga flygande bilar.

Back to the Future lovade såväl flygande bilar som hoverboards och självknytande skosnören. Två av dessa förutsägelser har kommit att bli verklighet, men några flygande bilar går inte att köpa hos din lokala bilhandlare riktigt ännu.

Nu har vissa biltillverkare delat med sig av prototyper för äkta flygande bilar. Ett exempel är Fiat Chryslers elektriska flygande bil som de just nu utvecklar tillsammans med startup-företaget Archer.

Flygande bil

Lyckas dessa bilar bli mer normala inom snar framtid (artikel kommande elbilar 2022) kommer transport som vi känner till den idag fullkomligt förändras!

NÄSTA ARTIKEL