Recension: Ailos resa (2019)

Välgjord dokumentär om första året i renen Aïlos liv.

Ailos Resa
Foto: Lucky Dogs.

Org.titel: Aïlo: Une odyssée en Laponie (2019)
Regi: Guillaume Maidatchevsky
Manus:
Guillaume Maidatchevsky
Med:
Rolf Lassgård (Svensk berättarröst)
Genre: Dokumentär
Speltid: 1 tim 26 min

”Aïlos resa” är en välgjord naturfilm med ett klart och tydligt narrativ; till och med till den graden att den rubriceras som ”äventyrsfilm” istället för dokumentär. Något åtminstone denna recensent inte riktigt håller med om.

I den djupa snöklädda skogen, mitt under en renvandring, föds lille Aïlo. Hans mamma måste snabbt fatta ett beslut, rädda sitt eget skinn och leta upp flocken eller stanna hos den lille krabaten. Hon väljer det senare och tillsammans måste de klara sig i den hårda naturen.

Aïlos resa har ett ganska spännande anslag, där filmskaparna lekfullt klipper in olika djurs reaktioner på Ailos första stund på jorden. En örn ser sitt byte medan en ekorre följer det hela med spänning medan den frenetiskt gnager på en kotte.

Filmens största charmknutte är dock en hermelin med pudelfnatt. Stirrig som få springer den runt i cirklar och försöker med jämna mellanrum klättra upp på ett fallet träd och hoppa mot ett fågelbo laddat med smarriga ägg.

Den lekfulla tonen följer filmen igenom, vilket förmodligen är en anledning till att man har valt att kalla detta för en äventyrsfilm istället för en dokumentär. Man leker helt enkelt en del med publikens känslor och konstruerar en historia som kanske inte riktigt finns där. Men då detta är mer regel än undantag inom dokumentärfilmsvärlden, är det inte skäl nog för att rubricera Aïlos resa som en äventyrsfilm.

I sin helhet är Aïlos resa en trevlig naturupplevelse som bjuder på en del fantastiska vyer. Framförallt är det en påminnelse om att djuren i vår omgivning är bra mycket mer intelligenta än vad de flesta av oss ger dem cred för.

Filmtopps betygsikon för betyg 3 av 5

About Eric Diedrichs 823 Articles
Ansvarig utgivare, chefredaktör och medgrundare av FIlmtopp.se. Oavsett om du håller med om vad jag skriver eller inte, kommentera gärna. Det finns alltid nya infallsvinklar att diskutera film med.

Be the first to comment

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras.