Bästa svenska filmerna 2019

Vilka är de bästa nya svenska filmerna 2019 har att erbjuda? Bokmärk denna sida, för här samlar Filmtopp alla tips på bra svensk film som dyker upp under årets gång.

Det har sedan stumfilmens glansdagar blivit en hel del bra svensk film. Bland de riktigt tidiga guldkornen har vi exempelvis Victor Sjöströms Körkarlen och Berg-Ejvind och hans hustru och Mauritz Stillers Erotikon. Efter talfilmens intåg har vi otaliga klassiker av regissörer som Bo Widerberg, Mai Zetterling, Jan Troell och så klart Ingmar Bergman. 

På senare år tycks den svenska filmindustrin blomstra på nytt. Inte minst börjar fler kvinnliga regissörer få större utrymme och mindre filmer få en ny chans på landets biografer. Förra året såg vi exempelvis fantastiska filmer som Jimmie av Jesper Ganslandt och Amatörer av Gabriela Pichler.Redan i början av året fick vi ta del av två filmer regisserade av Tuva Novotny. Publikfavoriten Britt-Marie var här och kritikerrosade Blind Spot (som enligt oss är en av de bästa svenska filmerna 2019). Om du vill läsa mer om svensk film, spana in vår lista över bästa svenska filmerna 2018.

Bästa tipsen på nya svenska filmer 2019

2019 ser ut att bli ett starkt år för svensk film. Dokumentärgenren blomstrar likt aldrig för och allt fler och fler kvinnliga regissörer börjar ta plats. Nedanför listar vi de bästa svenska filmer 2019 efter betyg och bokstavsordning. 

Blind Spot

Blind Spot
Blind Spot är ett drabbande familjedrama om psykisk ohälsa. Foto: Nordisk Film

Regi & manus: Tuva Novotny
Med:
Pia Tjelta, Anders Baasmo Christiansen, Per Frisch, Oddgeir Thune, Marianne Krogh m.fl.
Genre:
Drama
Speltid:
1 tim 43 min
Land: Sverige

Handling:Det här är en film som bör upplevas utan större förkunskaper. Den kretsar kring en familj som drabbas av det värsta tänkbara. Framförallt är det genom två föräldrar, Maria (Pia Tjelta) och Anders (Anders Baasmo Christiansen), händelserna skildras. Vi får följa dem under filmens 103 minuter och bevittna ett mardrömslikt, känslomässigt kaos.

Omdöme: I Blind Spot kommer vi tätt inpå en familj i kris. Hela filmen består bokstavligen av en enda lång tagning där kameran varsamt följer två föräldrar som tvingas utstå sitt livs kanske svåraste stund. Tuva Novotny står för regin och har tillsammans med fotografen Jonas Alarik och flera skickliga skådespelare skapat ett starkt drama som inte liknar något annat jag sett.

4 av 5

Parning

Bild från dokumentärfilmen Parning.
Naomi och Edvin, ungdomarna vars dejtande vi får följa i Parning. Foto: Film i Väst

Film: Parning (2019)
Regi: Lina Mannheimer
Genre: Dokumentär
Speltid: 1 tim 34 min
Land: Sverige

Handling: Genom olika rekryteringsprocesser, bland annat via dejting-appar, lyckades dokumentärfilmaren Lina Mannheimer slutligen hitta Naomi och Edvin, två svenska ungdomar i 20-årsåldern med hela livet framför sig. Via deras perspektiv får tittaren under ett års tid ta del av livet som ung på parningsmarknaden. Trots att Edvin och Naomi oftast bor i olika länder håller de regelbundet kontakten och diskuterar sitt sex- och kärleksliv med varandra. Men det uppstår också känslor mellan dem och de börjar dejta varandra, vilket blir startskottet för en ärlig skildring av ungdomlig kärlek, åtrå och osäkerhet.

Omdöme: I Parning berättar dokumentärfilmaren Lina Mannheimer skickligt om den tekniska revolutionens påverkan på unga människors dejtande. Under ett års tid får tittaren följa två 90-talisters resa genom brutna hjärtan, one-night-stands och lyckorus. Resultatet är gripande på riktigt.

4 av 5

Listan över de bästa svenska filmerna 2019 uppdateras på löpande band.

About Eric Diedrichs 730 Articles
Ansvarig utgivare, chefredaktör och medgrundare av FIlmtopp.se. Oavsett om du håller med om vad jag skriver eller inte, kommentera gärna. Det finns alltid nya infallsvinklar att diskutera film med.

Be the first to comment

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras.