På inspelningen av filmen Självmordsturisten

På inspelningen av filmen Självmordsturisten

Rasmus Torstensson
Uppdaterad 07 juli 2021 kl. 13:07 | Publicerad 24 november 2018 kl. 15:11

Filmtopp på plats på inspelningen av psykologiskt drama med Nicolas Coster-Waldau.

Självmordsturisten.
Delar av ensemblen till den kommande filmen Självmordsturisten. Foto: Filmtopp Media

Den skandinaviska samproduktionen "Självmordsturisten" beskrivs av svenska produktionsbolaget Film i väst som "en oroväckande psykologisk väckarklocka om meningen med livet". Delar av filmen spelas in i Älvängen utanför Göteborg och givetvis var Filmtopp på plats!

Den tillsynes gamla flygplatsen skapar tillsammans med det kyliga vädret en nästan dystopisk känsla. Det är ett stort hemlighetsmakeri kring filmen och nästan inga detaljer avslöjas av personal på plats. Hur som helst får vi inledningsvis veta att filmen är ett psykologiskt drama som tacklar tunga ämnen. Således borde dagens inspelningsmiljö vara ideell för att filmteamet ska att hamna i rätt sinnesstämning.

I scenen vi får se sväljer Nikolaj Coster-Waldaus karaktär Max en sömntablett och kliver sedan flyktigt in i det tidigare nämnda flygplanet på landningsbanan. Han skall transporteras till det självmordshotell som filmen huvudsakligen utspelar sig på, får vi veta. Bara ett par tagningar senare sitter scenen som en smäck och det är dags för lunch.

Regissören, danske Jonas Alexander Arby vars debutfilm When Animals Dream (2014) premiärvisades i Cannes, kommer till vårt monitortält och medger att han inte kan berätta mycket om filmens handling. Däremot pratar han gärna om filmens ton och genre, som han beskriver som en psykologisk kärlekshistoria med spänningselement och filosofiska poänger. Genre-rika filmer kan var svåra att berätta på ett sammanhållet sätt men jag kommer att tänka på lyckade exempel som Hitchcocks klassiker Rebecca (1940). Trots uteblivandet av detaljer är den spontana känslan efter Arnbys pratstund att han vet vad han sysslar med.

Självmordsturisten.
Inspelningsplasten gav verkligen ett dystopiskt intryck. Foto: Filmtopp Media 

En annan styrka filmen har är onekligen rollistan. Språkmässigt kommer filmen att varva danska med svenska, norska och engelska. Och det märks. Alltid sevärda Tuva Novotny varvas med internationella namn som Robert Aramayo (Game of Thrones). Allra starkast lyser givetvis superstjärnan Nicolas Coster-Waldau, mest känd som Jamie Lannister i Game of Thrones. Men den svärdslungande dansken har också levererat goda prestationer i filmer som Shot Caller och Small Crimes (båda 2017). Vi fick oss en kort pratstund med honom och Aramayo. Närvarade gjorde också Solborg Hojfeldt (Riket) och Silmane Dazi (The Nile Hilton Incident).

Vi började med att be närvarande att beskriva Självmordsturisten, för att kunna få en klarare bild av storyn. Men precis som förut var det svårt att få ut något konkret. Coster-Waldau förklarar:

– Ju mindre man vet på förhand desto bättre. Det är definitivt en berättelse med spänningsinslag, full av överraskningar.

Jag passade även på att fråga lite om hans karaktär Max, som enligt filmen synopsis ska ha ett ganska destruktivt lynne. Hur förberedda han sig för att spela en sådan komplex karaktär?

– I slutändan är alla människor. Egentligen är det inte så stor skillnad på olika roller. Det handlar bara om att komma sig själv och andra människor nära.

Därtill frågar jag Simone Dazi hur det är att jobba med regissören Jonas Alexander Arnby och hur varför han valde att medverka i filmen.

– Jag hade inte hört talas om Jonas tidigare film, utan fick manuset skickat till mig. Jag läste det ganska snabbt och tyckte att det var riktigt, riktigt bra. Så det var en självklarhet att medverka i Självmordsturisten.

Nästa år är det dags för avslutningen på Game of Thrones, den otroligt framgångsrika serien som vunnit hela 38 Emmy-vinster. Coster-Waldau berättar att det inte är så stor skillnad att arbeta på mindre produktionsbolag eller de med större ekonomiska muskler.

– Precis som jag sa innan, det handlar bara om människor och att samarbeta. Det spelar inte så stor roll om det är är hundra eller tusen människor involverade i ett projekt.

Coster-Waldau avslutar samtalet med att skämta om att den enda gången han egentligen märkte någon skillnad var när han filmade i Frankrike eftersom "maten var så god". Detta rev ner skratt hos samtliga närvarande och blev ett perfekt avslut på samtalet och den givande dagen.

Självmordsturisten väntas debutera i Cannes och få svensk biopremiär under det sista kvartalet av 2019.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL