9 filmer om förintelsen och andra världskriget

Filmer om förintelsen

Förintelsen är ett av tidernas mest uppmärksammade folkmord och har skildrats på film, både av Hollywood och i Europa, flera gånger.Filmtopp har idag listat nio filmer om förintelsen under andra världskriget, som på ett eller annat sätt avbildar en av mänsklighetens största skamfläckar. Länge var det tabubelagt eftersom det ansågs vara ett för känsligt ämne, men idag är det ett vanligt förekommande tema.


Pojken i randig pyjamas (2008)

Filmtopp listar idag 9 filmer om förintelsen
Filmtopp listar idag 9 filmer om förintelsen

Bruno är en ung pojke bosatt i Tyskland tillsammans med sin mamma, pappa och storasyster. Pappan är SS Kommendör och har fått i uppdrag att styra över ett fängelseläger för judar. En dag träffar Bruno en jämnårig pojke, klädd i blårandig pyjamas, bosatt inne i lägret. Det går snart upp för Bruno vad det är för typ av läger hans pappa egentligen styr över, och vilket öde som väntar fångarna innanför grindarna.

Livet är underbart (1997)

Från Livet är underbart skildrar en familjs öde under andra världskriget.
Livet är underbart blev oscarsbelönad. Utspelar sig under förintelsen.

I Italien lever den italiensk-judiske revisorn Guido Orefice tillsammans med sin fru och unga son. När landet ockuperas av tyskar skickas de till koncentrationsläger. För att hålla modet uppe och hindra hans son från att bli rädd hittar Guido på att det hela är en lek med ett pris i slutändan. Här kan du fördjupa dig mer om filmen

Denial (2016)

En film om efterspelet kring förintelsen.

Den verklighetsbaserade historien om den juridiska striden som uppstod när Deborah E. Lipstadt anklagade David Irving för att vara förintelseförnekare. Men att bevisa exakt vad som föregick i lägren visar sig vara svårare än Lipstadt först trott. Hon och henne juridiska team måste kämpa hårt för att samla ihop tillräckligt med bevis för att kunna fälla Irving och klargöra den historiska sanningen.

Förintelsen (1978)

Från tv-serien Förintelsen. En omslagsbild från serien med tre ansikten.

En miniserie i fyra delar. Handlingen kretsar kring den judiska familjen Weiss, och den tyska familjen Dorf, vars öden korsas under kriget.

Det var för övrigt ifrån den här serien ordet ”Holocaust” / ”Förintelsen” etablerades som den historiska benämningen på folkmordet. Holocaust kommer ursprungligen från Grekland och betyder ”brännoffer”.

Schindler’s list (1993)

Kanske en av de bästa filmerna om andra världskriget.
Kanske en av de bästa filmerna om andra världskriget?

Den tyska affärsmannen Oskar Schindler driver under andra världskriget en fabrik i Polen. Till en början ser han de judiska arbetarna som billig arbetskraft som gör honom förmögen. Men ju mer han får se nazismens sanna ansikte börjar han sakta utveckla känslor av medlidande för sina anställda och snart blir hans enda mål att försöka rädda så många som möjligt från en säker död.

Har utsätts som en av de bästa filmer som skildrats förintelsen under andra världskriget.

Sauls son (2015)

Filmer om förintelsen
Visar verkligen på djupet de allra mörkaste hemskheterna under förintelsen.

Saul Auslander är fånge i Auschwitz och hans uppgift är att bränna lik vid ett av krematorierna. När en kropp som han tror är hans son hamnar hos honom gör han allt han kan för att i smyg hitta en rabbi som kan ge honom en ordentlig begravning. Sauls son hamnade även på vår lista över de bästa filmerna från 2015.

Sophies val (1982)

filmer om förintelsen och andra världskriget

Sophie har överlevt koncentrationslägren och bor numera i USA. Där förälskar hon sig i Nathan, en amerikansk jude som är besatt av Förintelsen. En dag anländer en ung författare, som efter att ha lärt känna Sophie och Nathan snart märker att de bär på hemligheter som kommer förändra honom för alltid.

Pianisten (2002)

filmer om förintelsen

Den verklighetsbaserade historien om Wladyslaw Szpilman, en polsk jude och pianist. Sakta ser han och hans familj hur deras land förändras under nazismens styre och snart tvingas de in i ett ghetto i Warszawa. Han kommer snart ifrån de andra, och fram till lägren stängs vid krigets slut gömmer sig Szpilman på olika platser runt om i staden för att undkomma förintelsen.

Kapò (1960)

filmer om förintelsen

En judisk flicka skickas till koncentrationsläger tillsammans med sina föräldrar. Med hjälp av en judisk läkare får hon ny identitet och lyckas undkomma döden. Under kriget tvingar hon sig själv utstå flera prövningar för att kunna överleva kriget. Hon får till slut anställning att bli en Kapò, de kvinnliga fångarna som har i uppgift att disciplinera de andra kvinnorna.

Detta var vår lista med filmer om förintelsen under andra världskriget.

About Oscar Vilhelmsson 158 Articles
Jag studerar filmvetenskap på Lunds Universitet och älskar att hitta nya guldkorn inom alla olika genres. Tar gärna emot tips på mindre kända verk.

2 Comments on 9 filmer om förintelsen och andra världskriget

 1. Hej!
  Ninas resa och Mannen utan öde borde också vara med på listan.
  The Grey zone bör kanske nämnas också.
  Mina favoriter är Pianisten (Adrien Brody gör sitt livs roll. Väl värd en Oscar),Schindler’s list och Tv-serien Förintelsen.
  Sauls son tyckte jag var överskattad. Gillade inte hur de filmade den.
  Skulle vilja se Kapo men den verkar inte finnas på dvd med svensk text.
  Mvh Roger

  • Hej Roger! Kul med dina filmtips!
   Jag har personligen inte sett The Grey Zone, men verkar klart intressant med Tim Blake Nelson bakom kameran.
   Håller med om att Adrien Brody gör en fantastisk insats i Pianisten.

2 Trackbacks & Pingbacks

Ta ton i diskussionen

Din mailadress kommer inte att publiceras.