filmen yesterday

Yesterday (2019) - Så bra är Beatles-komedin

 • 1 tim 56 min
 • Komedi, romantik
Uppdaterad 03 december 2019 kl. 17:12 | Publicerad 27 juni 2019 kl. 18:06
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

"Yesterday" är på pappret en kärleksförklaring till musiken och dess berömmelse, men blir i slutändan ihågkommen som en romantisk kliché.

Danny Boyles senaste film "Yesterday" är en skruvad och romantisk musikkomedi där den Oscarsbelönade regissören fortsätter att experimentera med olika genrer. Dock misslyckas han när klichéerna och förutsägbarheten smyger sig på.

 • Regi:
  Danny Boyle
 • Manus:
  Richard Curtis
 • I rollerna:
  Himesh Patel, Lily James, Sophia Di Martino m.fl.
Himesh Patel går över det klassiska Beatles-övergångsstället i Danny Boyles film Yesterday.
Himesh Patel i Yesterday. Foto: UIP.

Den Manchester-födde regissören Danny Boyle gillar att experimentera med genrer och samtidigt placera väldigt mänskliga människor i extraordinära situationer. I klassikern Trainspotting från 1996 får publiken följa en heroinist kamp för överlevnad. I den åttafaldigt Oscarsvinnande Slumdog Millionaire kämpar en indiskt tonåring i programmet ”Vem vill bli miljonär?", och i 28 dagar senare slåss Cillian Murphy mot zombies. Ingen genre verkar för svårarbetad för Mr. Boyle. 

I Yesterday är handlingen centrerad kring den misslyckade artisten Jack Malik (Himesh Patel) som letar efter genombrottet. När han en dag på cykeln blir påkörd av en buss och försetts i koma, vaknar han upp till en helt annan tidszon där det legendariska bandet The Beatles inte existerar. När Jack sedan börjar spela upp deras musik, som sprids som en löpeld på nätet, är det stora och efterlängtade genombrottet ett faktum.  

"Yesterday" är Danny Boyles sämsta film.

I "Yesterday" har den 62-årige regissören tagit ut svängarna ordentligt. Komedi, musik, romantik och fantasy är på förhand fyra genres som inte alltid är samarbetsvilliga, och den gode Boyle lyckas tyvärr inte alls tämja alla. Manusförfattaren Richard Curtis, känd för romantiska komedier som Love Actually och About Time, gör inte saken bättre med sina klichéartiga dialoger och förutsägbar romantik. 

För Beatles-fantasten, som suktar efter en rejäl kärleksförklaring till det legendariska Liverpoolbandet, kommer att bli rejält besviken. Trots att titeln anspelar på en av deras kändaste låtar är det förvånansvärt lite Beatles i filmen och jag blir snuvad på en potentiell fest som hade kunnat bli ett riktigt party. 

När Danny Boyles filmer en dag ska rankas från bäst till sämst hamnar Yesterday i slutet på skalan. Till och med fiaskot The Beach hamnar före. 

"Yesterday" lovar mycket men levererar alldeles för lite. Besvikelsen sköljer över mig likt ett barn som gått och väntat ett helt år på julafton för att sedan inse att det bara blir mjuka klappar.

Se istället vår lista över årets bästa filmer.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL