"Yellowstone" (säsong 1)

"Yellowstone" (säsong 1)

  • 10 x 60 min
  • Drama, Thriller
Uppdaterad 04 december 2019 kl. 17:12 | Publicerad 17 mars 2019 kl. 18:03
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Västern-thrillern "Yellowstone" har äntligen fått svensk premiär!

En av förra årets mest efterlängtade nya serier var utan tvekan den Oscarsnominerade manusförfattaren Taylor Sheridans "Yellowstone". Redan i somras fick serien amerikansk premiär och lyckades då locka flest tittare av alla nya serier i USA. Det tycktes därför vara en självklarhet att vi skulle få ta del av den första säsongen även här i Sverige, men så blev det alltså aldrig.

  • Manus:
    Taylor Sheridan, John Linson
  • I rollerna:
    Kevin Costner, Luke Grimes, Kelly Reilly, m.fl.
Kevin Costner med sin häst i "Yellowstone".
Kevin Costner som John Dutton i "Yellowstone". Foto: Paramount Network

Anledningen till den långa väntan fick tidigare under 2019 däremot sin förklaring. Paramount Network, tidigare Viacom, hade nämligen planerat sin globala utrullning av Paramount som streamingtjänst och tablå-kanal. Du kanske har undrat var Comedy Central tog vägen bland dina kanaler? Jo, den bytte namn till Paramount Network och stoltserar alltså nu med en av sina bästa originalserier någonsin på den internationellt nya kanalen.

"Yellowstone" låter oss följa ranchägaren och cowboyen John Dutton (Kevin Costner gör en helt fantastisk huvudroll), vars landägor är så omfattande att det vid flera tillfällen i serien ifrågasätts om en ensam man bör få kontrollera en så pass stor del av Montana helt själv. Där ute i vildmarken är det Duttons ord som är lag, hans närmsta mannar brännmärks likt boskap med ranchen symbol.

En indianstam, som tjänat enorma summor pengar på sina kasinon, försöker köpa tillbaka bit för bit av den mark deras förfäder en gång kallat för hem. De äger nu nästan all mark runt Duttons ägor och hövdningen tänker inte ge sig innan de äger allt som tagits ifrån dem. När Duttons boskap luras in på den indianägda marken och hålls "gisslan", blir stämningen minst sagt spänd... och en modern tappning av en "cowboy mot indianer"-thriller är plötsligt ett faktum.

Kevin Costner vid en helikopter i "Yellowstone".
Kevin Costner vid sin helikopter i "Yellowstone". Foto: Paramount Network

Vid sidan om detta vävs även Duttons vuxna barn in i handlingen på olika sätt. Den ena sonen är gift och har barn med en från ursprungsbefolkningen och lever tillsammans på reservatet. Han tvingas på olika sätt välja mellan sina olika familjer. Dutton-dottern köper och säljer företag och anses vara en av de mest hänsynslösa förhandlarna, en annan son är advokat med siktet inom politiken. Det finns helt enkelt otroligt mycket intressanta trådar att dra i.

Taylor Sheridan, som även skrivit manusen till de hyllade filmerna Sicario och Hell or High Water, har både skrivit manuset och regisserar samtliga avsnitt av Yellowstone. Han har själv ett förflutet som cowboy och beskriver den annorlunda världen bättre än någon annan just nu. Efter att ha fått ta del av hela säsongen i förväg kan jag nu äntligen få dela med mig av den här sinnessjukt välskrivna och visuellt vackra serien.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL