Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Wisting (2021)

Wisting (säsong 2, avsnitt 1-2)

 • 4x45min
 • Drama, Thriller
 • Viaplay
Mimi Dahlén | Recension
26 december 2021
Mimi Dahlén | Recension
26 december 2021

Norges hyllade krimserie är tillbaka

"Wisting" är den dyraste serien producerad i Norge och vars första säsong minst sagt satte stapeln högt. Den andra säsongens första två avsnitt håller också måttet.

 • Regi:
  Tryggve Allister Diesen
 • Manus:
  Tryggve Allister Diesen, Jadranko Mehic, Vegard Steiro Amundsen,
 • I rollerna:
  Sven Nordin, Thea Green Lundberg, Mads Ousdal, Kyrre Hellum

I första säsongen av "Wisting" hittades ett lik under en julgran i kyliga Norge. Mer Nordic-Noir än så blir det inte. 

Ledtrådar på liket kunde leda tillbaka till en ökänd seriemördare vilket öppnade upp ett samarbete mellan den norska polisen, ledd av vindbitne Wisting (Sven Nordin), och FBI. Ett redan komplicerat fall blev desto krångligare när FBI-agenterna arbetade undercover, Wistings dotter blandades in och antalet kroppar bara blev större och större. Fallet satte minst sagt den lilla staden på kartan.

I andra säsongen har FBI seglat tillbaka över havet och Wisting och hans team stiger ur askan och in i elden med ett nytt fall.

Tom Kerr (Odin Waage) är dömd för mord och våldtäkt och är allmänt läbbig att titta på. När han erbjuder sig att visa var han gömt ett av sina offer flyr han till skogs, följd av snubbeltråd och granater som får förödande konsekvenser för polisen. Allting pekar på att flykten var planerad, men hur? Och hur många var egentligen inblandade?

Det är alltid lite riskabelt att skriva en andra säsong av en serie och inte inkludera det som gjorde den speciell från första början. I krimserier är stämningen redan tung nog att skära med kniv och då är det alltid roligt att addera något som gör atmosfären desto spändare. Samarbetet och gnabbet mellan FBI och den norska polisen i första säsongen lade till just den kryddan och riktade dessutom internationellt ljus på mordmysteriet vilket gav serien  lite mer "epic" känsla än den annars så klaustrofobiska som krimserier är kända för. Att inte bjuda tillbaka den amerikanska touchen var riskabelt men Wisting bevisar att norrmännen klarar sig väl utan dem.

Utan FBI:s inblandning så återgår Wisting tillbaka till sina nordiska rötter. Redan i första avsnittet håller de tittaren under knivhot för hennes uppmärksamhet för tittar man bort bara en sekund så kan något väsentligt smita förbi. När teamet följer med den obehagliga Tom Kerr ut i skogen går allting fel och när gamla ansikten skadas så inser man som tittare snabbt att författarna inte planerar att leka snällt även den här säsongen. De håller hårt på regeln som kan göra eller förstöra en thrillerserie: ingen går säker. 

Smygande och nervkittlande

Takten är en perfekt balans mellan smygande och nervkittlande och adrenalinpumpande kalabalik. Det finns en del karaktärer som får det att krypa i skinnet av helt fel anledningar och jag vill inget annat än att spola förbi dem men det är ett litet pris man får betala för resten av serien som är genomgående spännande. 

"Wisting" säsong 2 finns nu att streama på Viaplay.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL