Recension: The Swarm (säsong 1)

Recension: The Swarm (säsong 1)

  • 8 x 40 min
  • Drama, Sci-fi, Thriller
  • Viaplay
24 maj 2023 kl. 16:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ett intressant ämne i en annars undermålig serie

Den nya serien “The Swarm” på Viaplay är den dyraste tv-produktionen i tysk historia och en av de dyraste i Europa, vilket märks med tanke på effekterna och det visuella. Ämnet om miljöförstöringen är mycket intressant, men utöver detta imponerar inte serien nämnvärt.

  • Skapare:
    Frank Doelger och Frank Schätzing
  • I rollerna:
    Alexander Karim, Cécile de France, Leonie Benesch, Joshua Odjick m.fl.

Mystiska händelser runt omkring världshaven som aldrig tidigare skett börjar plötsligt utspela sig. Valar attackerar båtar, djuphavskrabbor tar sig upp på stränderna i tusentals och ödelägger samhällen, musslor får fraktfartyg att sjunka, en bakterie förorenar dricksvattnet och ismaskar härjar i vattnen. Ju mer saker som sker, desto fler människor sätts i omedelbar livsfara. 

För att försöka komma till botten med problemen arbetar flera team av forskare för att hitta orsakerna bakom fenomenen. En av huvudrollerna som forskare spelas av svenske Alexander Karim. Detta är en serie som skildrar vad som händer när naturen slår tillbaka mot miljöförstöringen och mänsklighetens hänsynslöshet mot världshaven. 

Foto: Viaplay.

Serien är definitivt ingenting för den känslige

"The Swarm" är baserad på den internationella bästsäljaren, med samma namn, skriven av Frank Schätzing. Den ligger helt rätt i tiden i och med huvudtemat, som är miljön och den negativa påverkan som människan länge haft på världshaven. Det är också tyvärr det enda med serien som är tilltalande, just ämnet som tas upp. I övrigt är handlingen inte alls engagerande och serien är definitivt ingenting för den känslige som lätt reagerar på diverse, rent ut sagt äckliga, saker. 

Hela den här texten skulle kunna handla om alla gånger jag under tittandet ryser och hulkar av obehag på grund av det som visas. Är man känslig mot exempelvis kryp, närbilder på sagda kryp och folk som pillar på dem eller humrar som spottar ur sig grumlig vätska rätt in i munnen på folk, bör man ta sig an denna serie med försiktighet.

Och visst, obehaget hör på ett sätt till med tanke på att ingenting med miljöförstöringen är behagligt, och för att undvika dessa händelser behöver föroreningen av haven omedelbart upphöra, men det är fortfarande jobbigt att se på för den känslige, vilket tyvärr distraherar från handlingen och det viktiga budskapet. 

Alexander Karim. Foto: Viaplay.

Skådespelarinsatserna kan ifrågasättas

Alexander Karim gör ett bra jobb som han så ofta gör, men resten av skådespelarinsatserna kan ifrågasättas. Jag tror inte Joshua Odjick ens rör en min under alla avsnitt och det är till slut det enda man tänker på så fort han dyker upp. Det mesta känns påtvingat och stelt – det finns ingen som helst kemi mellan någon av skådespelarna. Och försöken att skapa några sorts relationsproblem mellan vissa av karaktärerna blir bara felplacerade och helt ointressanta. 

Flera saker som sker får ingen uppföljning, vilket känns mycket märkligt. Bland annat ett avsnitt som slutar med en katastrof under en turistutflykt får ingen som helst konsekvens, trots att en av huvudkaraktärerna till och med finns på plats och upplever någonting tragiskt. Det känns som att så fort någonting spännande händer tar antingen avsnittet slut och det följs knappt upp i nästa, eller så skiftar fokus till någonting annat, vilket gör att man inte känner ett behov av att engagera sig i vad som händer karaktärerna. 

“The Swarm” tar upp ett mycket intressant och aktuellt ämne och är egentligen enbart på grund av det värd att se – men det är också det enda som är värt med serien. Det är så mycket annat som inte håller måttet, vilket tar bort fokus från det viktiga huvudtemat och handlingen böljar alldeles för mycket i tempo för att man ska känna sig engagerad. 

“The Swarm” har premiär den 28 maj på Viaplay och TV3.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL