Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Swedish Dicks

Swedish Dicks

  • Komedi
  • Viaplay
Jonatan Blomberg | Recension
11 september 2016
Jonatan Blomberg | Recension
11 september 2016

Svensk stjärnglans när Viaplay intar Hollywood med storm?

  • I rollerna:
    Peter Stormare, Johan Glans, Vivian Bang, Felisha Cooper m.fl.
Peter Stormare och Johan Glans i Swedish Dicks. Foto: Viaplay
Peter Stormare och Johan Glans i Swedish Dicks. Foto: Viaplay

Det är med glädje jag tar mig an Viaplays första egenproducerade TV-serie. Det är allmänt känt att både Netflix och HBO producerar egna TV-serier på löpande band, så även Amazon som ännu inte intagit den nordiska marknaden (är väl dock bara en tidsfråga). Med Swedish Dicks ger sig nu Viaplay in i leken och erbjuder sin första exklusiva, egenproducerade TV-serie.

För oss svenskar är namn som Peter StormareJohan Glans och Peter Settman (bakom kameran som regissör) givetvis något som kommer att få många att ge serien ett försök. De många amerikanska skådespelarna gör det också möjligt för Viaplay att på sikt försöka sälja serien vidare till någon amerikansk aktör. Frågan är om detta var rätt serie att börja med?

Efter att ha sett de första fyra avsnitten förstår jag att det här kommer att bli något av en vattendelare här i Sverige. Swedish Dicks säljs in som en komedi men är definitivt mer komplex än så. En detektivbyrå i L.A. med den före detta stuntmannen Ingmar (Peter Stormare) och DJ-Axel (Johan Glans) bakom rodret är själva grunden för serien. Om målet hade varit att få mig att vika mig dubbel av skratt, så hade vi haft något av ett fiasko framför oss – det har nog inte blivit ett enda skratt om jag ska vara ärlig. Däremot ett konstant leende och en och annan gillande nick.

Peter Stormare och Johan Glans levererar båda vad som kan förväntas av dem och är faktiskt en väldigt passande matchning med sina raka motsatser. Johan Glans, som i sin egen stand up driver om sig själv och sitt pojkaktiga utseende, mot Peter Stormares "ond filmryss"-aura och rispiga, trötta trailerröst (som det för övrigt drivs med i ett av avsnitten). De allra flesta scenerna osar dessutom pengar, det råder ingen tvekan om att Viaplay har fått spendera en hel del mer än vad vi är vana vid kring svenska komediserier.

Keanu Reeves dyker upp som gästskådespelare i säsongens fjärde avsnitt. Foto: Viaplay.
Keanu Reeves dyker upp som gästskådespelare i säsongens fjärde avsnitt. Foto: Viaplay.

För mig är Swedish Dicks mer av en parodi än en vanlig komedi. Detta eftersom jag får känslan av att de är ute efter att driva med de hundratals olika "två-personer-som-på-pappret-inte-borde-kunna-jobba-ihop-och-lösa-brott"-serier mer än att faktiskt vara ytterligare en av dem. TNTs Angie Tribeca håller exempelvis på med något liknande, men ännu mer extremt med en slags göteborgsk ordvits-nivå adderad till mixen.

Det blir nog däremot svårt för Viaplay att sälja in Swedish Dicks på den amerikanska marknaden. Serien är långt ifrån Netflixs eller HBOs egna originalproduktioners nivåer. När Netflix slog sig in på samma marknad för ett antal år sedan så var det med Kevin Spacey och House of Cards i spetsen. Jag hoppas verkligen att vi får se fler Viaplay-satsningar framöver som både kan agera dragkrok för den svenska publiken, men även säljas vidare internationellt med god förtjänst för att på så vis göra nya (större) satsningar möjliga.

Vad sägs om en välskriven dramaserie med Alicia Vikander i huvudrollen? Ja, ni läste det här först! Swedish Dicks släpper två nya avsnitt varje fredag direkt i appen hos Viaplay. Var försiktiga om ni bildgooglar serien innan ni börjar titta... de fyra första avsnitten bådar i alla fall gott och serien kan lyckas nå fram till ett ännu högre betyg framöver men ligger i nuläget på: