Svartsjön (säsong 2)

Svartsjön (säsong 2, avsnitt 1-4)

  • 8 x 40 min
  • Skräck, Thriller
  • Viaplay
Uppdaterad 07 december 2019 kl. 12:12 | Publicerad 20 oktober 2018 kl. 18:10
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

"Svartsjön" är en av årets mest spännande nya svenska serier.

Det är inte helt vanligt att hitta en riktigt lyckad en svensk thrillerserie, dessutom med inslag av skräck. "Svartsjöns" fristående andra säsong är dock exakt det, åtminstone baserat på seriens fyra första avsnitt.

  • Manus:
    Per Simonsson, Lovisa Milles, Moa Herngren, Peter Lindblom och Richard Jarnhed (skapare)
  • I rollerna:
    Filip Berg, Hedda Stiernstedt, André Eriksen m.fl.
Svartsjön (säsong 2)
Svartsjön. Foto: Viaplay

Den andra säsongen av Svartsjön är en prequel till seriens första, där den enda (förutom två väldigt korta inhopp) karaktären vi känner igen sedan tidigare är Johan (Filip Berg). Det går med andra ord alldeles utmärkt att skippa den första säsongen och hoppa rakt på den nya, vilket var vad jag själv gjorde. Med tanke på vad jag har sett hittills, kommer även den första säsongen att avverkas inom kort.

I somras släppte Viaplay originalserien Rig 45, även den en thriller åt det läskigare slaget. Där fanns det tydliga kopplingar till Danny Boyles Sunshine (2007), men på en oljerigg. När det nu har blivit dags för Svartsjön vill jag istället dra liknelserna med Martin Scorseses ruggiga Shutter Island (2010).

Vår berättelse inleds kort på fastlandet, där Johan får i uppdrag av sin pappa att gå på ett viktigt jobbmöte. Det Johan inte vill berätta är att han vid samma tidpunkt har beordrats av rätten att infinna sig på en ö för gruppterapi, för att undvika att dömmas till fängelse för innehav av droger.

Väl på plats tas telefon, dator och möjligheten att ta sig ifrån ön bort. Fast på en ö med ett gäng människor som av olika anledningar sökt sig dit, börjar mystiska saker snart att hända. Det visar sig nämligen att ön bär på en mörk hemlighet.

Filip Berg och Hedda Stiernstedt i Svartsjön.
Filip Berg och Hedda Stiernstedt i Svartsjön. Foto: Foto: Viaplay

Det som lyfter "Svartsjön" högre än många andra svenska serier är hur välcastad säsongen känns. Samtliga skådespelare är verkligen perfekta i sina roller, även om Hedda Stiernstedts (Vår tid är nu) prestation överglänser de andras. Något som delvis beror på att hon har fått den mest intressanta och krävande rollen att arbeta med.

Med en riktigt stark inledning på säsongen, ska det bli väldigt spännande att få se hur de lyckas knyta ihop den. Om seriens skapare vågar ta ut svängarna ordentligt och vidhåller samma höga nivå, finner vi nämligen en av årets bästa svenska serier i Svartsjön.

För mer läsning, se vår lista över årets bästa serier.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL