Recension: Förhöret (säsong 3)

Recension: Förhöret (säsong 3)

  • 8 x 30 min
  • Drama
  • Viaplay
Eric Diedrichs
19 februari 2023 kl. 18:02
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Med en skrikande Lars Mikkelsen i spetsen

Nästa vecka är det premiär för Viaplays "Förhöret" säsong 3. Filmtopps Eric Diedrichs har blandade känslor för vad han har sett.

  • Skapare:
    Christoffer Boe
  • I rollerna:
    Lars Mikkelsen, Evin Ahmad, Sverrir Gudnason, Pilou Asbæk m.fl.

I det stora hela har Förhöret en briljant grundidé. Varje säsong fokuserar på en karaktär som tidigare har varit i periferin och låter denne konfrontera olika människor i sin omgivning. Varje konfrontation får ett eget avsnitt där vi ser två skådespelare stångas mot varandra. I den här säsongen är det Holger Lang (Lars Mikkelsen) som står i fokus. Storföretagaren har insett att Christinas död kanske inte var ett självmord och börjar röra runt i grytan, men ju mer han rör desto tydligare är det att han är mittpunkten för en omfattande komplott.

Sverrir Gudnason i Förhöret
Sverrir Gudnason och Lars Mikkelsen i "Förhöret". Foto: Viaplay

Den stora njutningen med det här upplägget är att se några av Skandinaviens absolut skickligaste skådespelare agera mot varandra i långa och krävande sekvenser. Lars Mikkelsen är en naturkraft. Han huffar och puffar med total pondus. Samtidigt är det också enkelspårigheten i rolltolkning som stjälper helhetsupplevelsen. I åtta avsnitt attackerar han sina motspelare, lindar in dem i någon sorts falsk trygghet och smäller till dem igen. Alla med sitt plötsliga avslöjande. Dynamiken blir snabbt förutsägbar och tradig. I slutändan är det omöjligt att bry sig om den kroniskt gormande Holger Lang, som verkar närmast oberörd av det ohyggliga trauma som drabbar honom i första avsnittet. Är han en total psykopat eller rusar han blint in i kaklet? Svårt att säga.

Förhöret säsong 3
Lars Mikkelsen och Evin Ahmad i "Förhöret" säsong 3. Foto: Viaplay

Evin Ahmad och Sverrir Gudnason har egna avsnitt

I den tredje säsongen ser vi också Evin Ahmad och Sverrir Gudnason, som båda lyckas svänga med i Lars Mikkelsens ruffiga dans. Att Evin är redo att ta över den internationella marknaden har jag skrikit om länge och passar även på att göra det här en gång till. Även Sverrir gör ett kanonjobb och lyckas blåsa nytt liv i en annars så ganska bekant roll. Intressant nog bjuder bådas avsnitt på en likartad twist. Vad som händer tänker jag givetvis inte skriva ut, men du får gärna ha det i åtanke om du ser serien.

Det finns fortfarande mycket potential i Förhöret, men än så länge har inte serien riktigt hittat den där käftsmällen till säsong den förtjänar. Karaktären Holger Lang är alldeles för enkelspårig och komplotten lite för komplex för att kännas särskilt trovärdig. Allt landar i en närmast Agatha Christie-liknande upplösning, vad man nu tycker om det. Samtidigt är skådespelet på en mycket hög nivå att det aldrig blir direkt tråkigt.

Förhöret säsong 3 har premiär den 26 februari.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL