Recension: Cell 8 (säsong 1)

Recension: Cell 8 (säsong 1)

  • 6 x 45 min
  • Drama, Thriller
  • Viaplay
Eric Diedrichs
25 augusti 2022 kl. 16:08
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Bitvis mycket spännande avrättningsthriller

Har staten verkligen rätt att ta en människas liv? Den stora frågan hårdras i "Cell 8" – Viaplays andra serier baserad på Roslund och Hellströms böcker.

  • Skapare:
    Dennis Magnusson
  • I rollerna:
    Freddie Wise, Mimosa Willamo, Richard Lintern, Victor McGuire m.fl.

Två år efter Kristallen-nominerade Box 21 är det premiär för Viaplays andra Roslund & Hellström-serie Cell 8. Denna gången bjuds det på ett ganska intrikat brottsdrama som sätter det rättsväsendet under luppen.

Cell 8
Freddie Wise i rollen som John Frey. Foto: Viaplay.

Öga för öga, tand för tand

Dödsstraffets vara eller icke vara har vi nog alla funderat på. Var författarna bakom boken står i frågan råder det inga tvivel om – Cell 8 är en hårdragen redovisning av ett totalt mardrömsscenario. Unge John Frey (Freddie Wise) hävdar nämligen att han är oskyldig till mordet på sin käraste, guvernörens dotter. Samtidigt väger bevisbördan emot honom och de logiska brister som finns i bevisningen är guvernören helt ointresserad av. Konservativ, kristen och med "öga för öga, tand för tand" som motto kräver han vedergällning. Tur för honom att hans nya flickvän, polisen Mariana (Mimosa Willamo), är övertygad om hans oskuld och börjar luska i fallet.

Serien utspelas under flera parallella tidslinjer och gör ett rätt bra jobb med att hålla tittaren på rätt spår med hjälp av Freddie Wises olika frillor: långhårig sångare på Finlandsfärjan, snaggad fånge på death row, buse med vit kalufs under tiden före mordet.

Cell 8
En väldigt sammanbiten Richard Lintern. Foto: Viaplay

Berättelsen avslutar på topp

Cell 8 är en internationell satsning från Viaplays sida och i mitt tycke en av de bättre. Skådespelarna gör samtliga väl ifrån sig, inte minst Freddie Wise som får spela på ett bredare känsloregister. Samtidigt är det nog Mimosa Willamo som övertygar mest. Hon är bra på att växla mellan att vara sammanbiten, empatisk och närmast manisk.

Boven i dramat, det vill säga guvernören, spelas av Richard Lintern. Han har tidigare haft småroller i en del stora titlar, som Woody Allens Casandra's Dream (2007) och George Clooney-frontade Syriana. Han har också medverkat i Netflix-serien Young Wallander. Rent utseendemässigt känns han som gjuten för rollen, men särskilt övertygande är han inte. Han är så sammanbiten när han citerar gamla testamentet och ber till sin onådiga gud att det blir parodiskt.

Den stora styrkan i Cell 8 ligger i sina unga, begåvade skådespelare. Serien har även fördelen att avsluta på topp med ett bitvis mycket spännande sista avsnitt, som bjuder på en del överraskningar. Dessförinnan finns det en handfull lovande stunder, men de når sällan hela vägen fram.

Cell 8 har premiär den 28 agusti på Viaplay.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL