Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Hidden – Förstfödd

Hidden – Förstfödd (avsnitt 1-3)

  • 8 x 45 min
  • Fantasy, Thriller
  • Viaplay
André Sao Pedro | Recension
01 januari 2019
André Sao Pedro | Recension
01 januari 2019

Den nya svenska fantasythriller-serien är underhållande och estetiskt tilltalande – men inte mycket mer.

De tre första avsnitten av Viaplays fantasy-thriller "Hidden – Förstfödd" är en bombastisk röra av hemligheter och övernaturlighet som underhåller, men riskerar att mätta tittaren i det långa loppet, mycket tack vare ett överdrivet uppskruvat tempo.

  • Regi:
    Jonathan Sjöberg
  • I rollerna:
    Izabella Scorupco, August Wittgenstein, Anders Mossling m.fl.

Hidden – Förstfödd (2019)

När ångvälten Game of Thrones skakat liv i fantasygenren i streaming-världen vill inte Sverige vara sämre. Hidden – Förstfödd som bygger på Filip Andersons bok är Viaplays nya flaggskepp i åtta delar, och tänkt att locka publik som suktar efter en konspirations-thriller med övernaturliga toner; Jason Bourne möter M. Night Shyamalan

Serien är regisserad av Jonathan Sjöberg, känd från Svartsjön. Björn Paqualin (Ockupationen) har skrivit manus.

Spelplanen är ett mörkt och sterilt Stockholm, snyggt fotograferat i bästa David Fincher-anda, som bjuder in tittaren till allt från Gamla stans historiska gränder till Akallas betongdjungel. 26-årige Jonas saknar taxerad inkomst, arbetar som rivare på ett svartbygge och håller sig gärna undan från samhällets strålkastare. Han spenderar sin lediga tid med att läsa böcker från antikvariat och sporadiskt träffa barndomsvännen Rebecka. När Jonas en dag utsätts för en allvarlig olycka kommer hans liv att förändras för alltid, och utlöser samtidigt en kavalkad av mörka hemligheter. 

Izabella Scorupco spelar den hårdbarkade Eldh som besitter ett hel arsenal av övernaturlig styrka och förstärkta sinnen, och som hade gjort henne till en fullvärdig sidekick åt Daredevil. Hon är dessutom den mest rutinerade skådisen i sammanhanget och det märks tyvärr. När övriga motspelare ger ett stelt och mediokert intryck bär hon stundtals serien på sina redan tunga axlar. 

Hidden – Förstfödd är en bombastisk röra av hemligheter och övernaturlighet som visserligen underhåller, men riskerar att mätta i det långa loppet när avsaknad på djup och karaktärskarisma är stor. Actionscenerna är estetiskt snygga, främst när Izabella Scorupco går bärsärkargång, men är samtidigt för tilltagna och ger tittaren mersmak.

Trots nämnda brister kommer ändå Hidden – Förstfödd att hitta sin publik, mycket tack vare det taktiska berättandet där en lagom mängd detaljer avslöjas i varje avsnitt, och får tittaren att överväga ännu ett. Frågan är bara hur många avsnitt den rutinerade serie-knarkande konsumenten tål? 

NÄSTA ARTIKEL