rollbesättningen i "Heder" på Viaplay

"Heder" (säsong 1)

  • 8 x 45 min
  • Drama, thriller
  • Viaplay
Uppdaterad 25 april 2021 kl. 19:04 | Publicerad 03 december 2019 kl. 11:12
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

All heder åt viktiga men lite klyschiga "Heder".

Det finns verkligen inte många svenska serier med fyra riktigt stora kvinnliga huvudroller, som dessutom tar sig an allt från penisbilder, hora-klotter och "lilla gumman"-förminskningar till "en kvinna som vill, ligger inte still", prostitution och våldtäkt. "Heder" kan med hedern i behåll bocka av allt detta och mer.

  • I rollerna:
    Anja Lundqvist, Alexandra Rapaport, Eva Röse, Julia Dufvenius m.fl.

Samtidigt använder man sig ofta av beprövade och använda vändningar, som gör att serien trots att den egentligen i grunden är ganska ovanlig... känns för välbekant och gjord efter en checklista där varje cliffhanger-klyscha måste hinnas med.

Handlingen i "Heder" kretsar kring advokatbyrån Heder, som specialiserar sig på att hjälpa kvinnor som utsatts för olika sexualbrott. De fyra advokaterna spelas av Alexandra Rapaport, Eva Röse, Anja Lundqvist och Julia Dufvenius. Av en händelse råkar en av advokaterna (nästan bokstavligt talat) snubbla över en konspirationsaktig sex-app vars skapare är villiga att mörda för att behålla dess existens hemlig.

Samtidigt har de fyra advokaterna en gemensam hemlighet, som hotar att förstöra hela deras ärofyllda och icke-vinstdrivande verksamhet. När deras förflutna börjar komma ikapp och sex-appens skapare gör allt för att sopa undan spåren sätts våra advokaters förmågor att agera rätt på prov.

"Heder".
"Heder". Foto: Viaplay

Från början var även Sofia Helin (Bron), vars idé serien bygger på, tänkt att spela en av huvudrollerna, men hon lämnade projektet för att spela kronprinsessan Märta i norska storsatsningen Atlantic Crossing. Det är med andra ord några av svensk tv:s absolut största skådespelerskor, som har fått forma Heder.jag tvekar inte en sekund på att de har fått ut precis vad de ville. Kanske tjänar också serien på att vara lite bredare och klyschig än vad jag personligen gillar, för att nå ut till så många som möjligt med de viktiga budskapen.

På det stora hela bjuder den första säsongen av "Heder" på en intressant och spännande historia, även om det går att gissa sig fram till slutet ganska tidigt om man bara anstränger sig lite. Betyget landar på en stadig tre av fem.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL