Ace of Base – All That she Wants (2024)

Recension: Ace of Base – All That she Wants (2024) – Innehållsrikt och underhållande

  • 3 x 45 min
  • Dokumentär, Musik
  • Viaplay
Axel Diedrichs
01 maj 2024 kl. 15:05
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ofiltrerat och ärligt när vi färdas genom det svenska popundrets historia

Viaplays dokumentärserie om Ace of Base leder oss genom de sensationella åren för ett av Sveriges mest kända popgrupper genom tiderna, men bjuder även in oss till de mörkare beståndsdelar som format deras historia.

  • Skapare:
    Jens von Reis
  • Regi:
    Jens von Reis

Efter ABBA och Roxette är Ace of Base Sveriges mest berömda popgrupp genom tiderna. Göteborgsgruppen som först hette Tech Noir och inspirerades kraftigt av Depeche Mode och Kraftwerk, fick stånga sig fram med sin glättiga pop i ett musiklandskap som präglades av mycket rock. Som en motsats till det andra som producerades, inte minst i staden där de kommer ifrån, kom de successivt att växa fram under det nya namnet Ace of Base, och det var bara en tidsfråga innan de fick det svenska folket på fall. Men att bli stora i Sverige var bara en försmak av framgången – med superhits som All That She Wants och The Sign banade gruppen, bestående av syskonen Jenny, Malin och Jonas Berggren och Ulf Ekberg, så småningom att bana vägen för popmusik världen över. Framför allt gjorde man underverk med just The Sign från 1994 som var en ihållande succé i USA där amerikanarna, utslagna av landets soulfeber, inte kunde få nog av det lätta och problemfria yttre som gruppen förmedlade. 

Men även om Ace of Base fick en raketkarriär av guds nåde med listettor i flera länder och miljontals sålda skivor utanför Sverige, så är deras biografi knappast en enda solskenshistoria. Gruppen bråkade en hel del och slets sönder av pressen utifrån. De störde sig även på media som ställde jobbiga frågor, och även om de inte ville erkänna det själva så fanns det ett agg mot mängden kritiker som sågade deras verk. Gruppmedlemmen Ulf Ekberg hade också en jobbig tid när han offentligt tvingades göra upp med sin mörka bakgrund innanför tunga nazistkretsar. 

"Kan träffa vem som helst"

Som en med sina musikaliska preferenser långt utanför den vida popscenen, tillhör Ace of Base tillhör de grupper jag försökt undvika så gott det gått. Men jag kan inte låta bli att slukas upp av deras dokumentär som är både innehållsrik och underhållande, med flera spännande inslag om bandmedlemmarnas då och nu. Den är ingen skrytsam uppvisning i vad kvartetten från västkusten har uppnått, utan snarare en ärlig uppgörelse med en i slutet av dagen ganska brokig historia. Dokumentärens regissör Jens von Reis gräver bakom fasaden för att ta fram korselden mellan vacker syskonkärlek och stora drömmar, och bitterhet och avundsjuka. Allting paketeras i en välgjord serie på tre effektfullt berättade avsnitt, som kantas med arkivmaterial och nya intervjuer med medlemmarna.

Är du ett fan av Ace of Base kommer du säkerligen finna stor glädje i att se All That She Wants, men även utan någon relation till popfenomenet finns det en universellt fängslande berättelse som kan träffa vem som helst. 

Nu finns det första avsnittet av "Ace of Base – All That She Wants" att streama på Viaplay.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL