Nu på bio

Det senaste på biofronten!

"Vi överlevde R. Kelly" (säsong 1)

"Vi överlevde R. Kelly" (säsong 1)

  • 6 x 50 min
  • Dokumentär
Jonatan Blomberg | Recension
28 februari 2019
Jonatan Blomberg | Recension
28 februari 2019

Livsödena i "Vi överlevde R. Kelly" lämnar ingen oberörd.

Om det är en sak som vi gång på gång lärde oss av #metoo-rörelsen, så är det att det inte finns några gränser på hur många avgrundsdjupt hemska berättelser det finns i världen. Som av olika anledningar har tystats ned och låtit vissa förövare få "leka fritt" utan någon oro för skam.

  • Manus:
    Nigel Bellis, Astral Finnie (skapare)
  • I rollerna:
    Amdrea Kelly, Bruce Kelly, John Legend,  m.fl.
vi överlevde r kelly
R. Kelly. Foto: SVT

Vi överlevde R. Kelly är en av de allra mest hemska och utstuderade berättelserna av dem alla. Men förvånansvärt nog har han fått fortsätta att härja fritt, trots åtal om barnpornografi, giftemål med en minderårig tjej, samt mängder av 12-15 åriga sexuella förhållanden med unga kvinnor som han raggat upp på olika High School-skolor i USA.

En av de främsta anledningarna, som dokumentärserien lyfter fram, till att R. Kelly har kunnat slippa undan fansens och branschens vrede är att han enbart riktat in sig på unga afroamerikanska flickor. Vilket givetvis gör att dokumentären även ger sig på medias bevakning, eller snarare icke-bevakning av R. Kellys välkända "problem".

Utan att avslöja för mycket för den som inte kan sin R. Kelly-historia, så har han åtalats för att ha haft sex med en fjortonårig tjej och ha spelat in de upprepade övergreppen. Samtidigt som han släppte låtar som I believe I can fly, genom vilka han kunde "tvätta" sitt varumärke och få stöd av en ny typ av fans.

Dokumentären består av intervju, efter intervju med idag vuxna kvinnor som berättar hur de från 14-17 års ålder inledde förhållanden med sin idol... men där han över tid blev allt mer kontrollerande. Vissa har till och med fastnat i kultliknande förhållande med stjärnan, där de helt tvingats bryta med sina egna familjer.

vi överlevde r kelly
"Vi överlevde R. Kelly". Foto: SVT

Det finns enligt dokumentären med andra ord ingen tvekan om R. Kellys påstådda skuld, även fast varje avsnitt både börjar och slutar med att en text förklarar att han nekar till alla anklagelser. För varje avsnitt blir det allt mer otroligt att de berättelser vi får höra har fått gå obemärkt förbi.

Det går inte att se alla dessa intervjuer utan att bli berörd, förfärad och äcklad. Det är givetvis oerhört starkt av de inblandade att sitta ned och berätta genom tårarna. Men rent dokumentärmässigt flyttas inga gränser fram, det är ett gäng starka intervjuer helt enkelt.

Faktumet att polisen efter dokumentärseriens premiär öppnade flera utredningar på nytt och nu har häktat R. Kelly i väntan på en ny rättegång, visar däremot på att kvinnornas mod förhoppningsvis kan leda till någon form av upprättelse.

NÄSTA ARTIKEL