Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Stillbild ur Crossroads

Crossroads (1986)

 • 1 tim 39 min
 • Drama/komedi
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
02 december 2019
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
02 december 2019
 • Regi:
  Walter Hill
 • Manus:
  John Fusco
 • I rollerna:
  Ralph Macchio, Joe Seneca, Jami Gertz m.fl.

crossroads

Häromdagen gjorde jag ett litet fynd på Filmnet då det visade sig att de hade den totalt bortglömda 80-talsfilmen Crossroads i sitt sortiment. Innan vi fortsätter är det viktigt att vi reder ut att detta inte är Britney Spears-filmen med samma namn. Nä, Crossroads som jag pratar om handlar om en grabb som ger sig ut för att hitta blueslegenden Robert Johnsons försvunna låt.

Grejen är den att jag såg Crossroads för första gången var jag inte äldre än tolv år och precis börjat spela gitarr. Så nu när jag 13 år senare skulle se om filmen var jag skeptisk, var den verkligen så bra som jag minns? Nej verkligen inte, men den var rätt underhållande.

I huvudrollen som unge Eugene Martone ser vi Karate Kid-stjärnan Ralph Macchio. Eugene är ett musikaliskt underbarn som kan spela klassisk musik på akustisk gitarr i vansinnig hastighet, men han vill inget hellre än att vara en bluesman. Något som hans musiklärare ser som ett stort problem.

Men Eugene har en plan. Han ska hitta Robert Johnsons 30:e låt och bli den första som någonsin spelar in den. Det skulle garanterat göra honom till den bluesstjärna han drömmer om att bli. Spåren leder till ett äldreboende i New York där han lär känna Wille ”Blind Dog” Brown (Joe Seneca), en äldre man som var en av de sista att någonsin spela med Johnson. Dessutom påstår sig Willie kunna spela Johnsons 30:e låt.

Det finns bara ett problem, Willie vägrar lära ut den. Det enda som kan få honom att ändra sig är om Eugene hjälper honom att fly från vårdhemmet och åker med honom ner till Mississippi och på den vägen är det.

Utöver ett kul gästframträdande där Eugene hamnar i en svettige gitarrduell med Steve Vai så bjuder inte Crossroads på några större överraskningar utan allt berättas tryggt och bekvämt, varken mer eller mindre.

Vad tyckte du om "Crossroads"?

NÄSTA ARTIKEL