Heartbeats

Recension: Heartsbeats (säsong 2) – enkelt kärleksdrama

 • 8 x 20 min
 • Drama
 • TV4 Play
16 november 2023 kl. 14:11
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Annan säsong, samma recept

Det är dags för Mio och Anders att möta konsekvenserna av sin kärlek. Födseln av deras barn närmar sig – vad ska de göra?

 • Regi:
  Linn Mannheimer
 • Manus:
  Linn Mannheimer, Amy Deasismont
 • I rollerna:
  Nora Rios, Simon Edenroth, Felicia Maxime m.fl.

"Heartbeats" är en remake på den norska dramaserien med samma namn. De svenska huvudkaraktärerna Mio (Nora Rios) och Anders (Simon Edenroth) bor i ett Stockholm som glittrar av fest, alkohol och kärlek. De är unga med hela framtiden framför sig. Och det är just denna frihet som drar dem till varandra och vad som skulle bli ett one night stand i en rad av många blev något mycket större.

Mio blir gravid. I första säsongen som kantas av bråk och passion i klass med en telenovela beslutar sig paret till slut för att behålla barnet och ge en gemensam framtid ihop en chans. I andra säsongen måste de möta konsekvenserna av sitt beslut – på gott och ont.

Recension: Heartbeats (säsong 2)
Foto: TV4.

Mio och Anders är som natt och dag, men även solen och månen möts i gryningen. Anders är fyrkantig och kontrollerande och Mio är en virvelvind av spontanitet och livlighet. Att se dem tillsammans är som att studera ett astronomiskt fenomen där man bara väntar på nästa supernovaexplosion. Och rejäla utbrott blir det.

En av första säsongens brister var att parets bråk kändes krystade och fenomenalt orimliga. Detta misstag har korrigerats, åtminstone en aning, i andra säsongen där Mios och Anders eviga gnäbbande grundas i deras personligheter och värderingar istället för... Ja, gud vet vad. 

Stanna kvar eller växa upp?

Anders får möjligheten att studera utomlands och växa upp, men Mio vill stanna kvar på trygga söder där hon kan vara den hon alltid varit: ung och bekymmerslös. Det är i denna konflikt som serien grundar sig och dramat vecklar ut sig. Det är en bekant situation som den unga målgruppen känner igen och det kunde ha blivit intressant om författarna utnyttjat premissen lite mer nyanserat. Andra säsongen lider av samma åkomma som första, vilket är att alla dramatiska kurvor baseras på bråk. Det finns ingen spänning, ingen riktig humor, inga andra känslor än sprudlande förälskade och rosenrasande på krigsstigen.

Alla älskar väl ett smaskigt bråk men om varje avsnitt bygger på samma recept med bråk + bli sams så blir det en smula enformigt.

Men, för den som gillar enkelt drama så har andra säsongen av Heartbeats premiär på TV4 Play den 19 november.

 

NÄSTA ARTIKEL