Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet

"Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" (säsong 1)

  • 6 x 60 min
  • Äventyr, Familjefilm
Jonatan Blomberg | Recension
03 december 2019
Jonatan Blomberg | Recension
03 december 2019

"Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" är en blivande klassiker för en ny generation.

Det hör verkligen inte till vanligheten att svenska barnprogram levererar något utöver det vanliga, eller att de ens kommer i närheten av att nå upp till Pixar-filmernas "det är kul för vuxna också"-nivå. Men "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" gör helt klart ett av de bästa försöken på väldigt länge.

  • I rollerna:
    Robert Gustafsson, Helena Bergström, Björn Gustafsson, Johan Glans, m.fl.
"Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet".
"Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet". Foto: C More

De fåtal gånger vuxna och barn möts framför TV-program riktade mot barn, är det allt som oftast kring den traditionsenliga julkalendern på SVT. Faktumet att skaparna bakom Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet häromåret skapade en av de mest hyllade julkalendrarna på många år, Selmas saga, bådar med andra ord väldigt gott.

Karaktären Ture Sventon skapades av Åke Holmberg för över 70 år sedan och det har blivit både långfilmer och julkalender av den semmelätande mästerdetektiven vid flera tillfällen under årens gång, men nu är det snart 30 år sedan sist och C More har bestämt sig för att introducera Sventon för en helt ny generation.

Denna gången är det Robert Gustafsson som gör rollen som den ikoniske Sventon, medan Johan Glans spelar hans ärkefiende Ville Vessla och Helena Bergström är mästerdetektivens gamla sekreterare "fröken Jansson".

När vi introduceras för den nya Sventon har han varit pensionerad under många år och hamnat efter den "moderna teknologin", även om tron på sin egen förmåga är lika stark som vanligt aå visar det sig att han behöver hjälp av två skolflickor som håller på att skriva en uppsats om honom. För plötsligt försvinner Ville Vessla ur fängelset och det visar sig snabbt att en hemlighet som döljer sig i Bermudatriangeln mitt riskerar att hota hela världens existens.

"Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet".
Robert Gustafsson, Cornelia Riddez och Melina Lindskog Pascalidou i "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet". Foto: C More

Cornelia Riddez och Melina Lindskog Pascalidou spelar de två flickorna Gittan och Siv, som tillsammans med Gustafsson, Glans, Bergström och en rad andra etablerade skådespelare gör den första säsongen av Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet till en superhärlig äventyrshistoria. Den är däremot tydligt riktat mot barn i sättet man pratar på, exempelvis pratas det i princip bara svenska (med olika sorts brytning) trots att storyn tar oss runt omkring i världen.

Grymma kostymer, produktionsdesign och andra smådetaljer lyfter tittarupplevelsen och får hela serien att kännas väldigt påkostad. Efter att ha fått ta del av hela serien inför premiären ser jag fram emot att få se den igen tillsammans med mina barn, som garanterat kommer att älska den. En blivande klassiker för en helt ny generation barn och vuxna.

 

NÄSTA ARTIKEL