Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Dylan Minnette i "13 skäl varför" säsong 3

"Tretton skäl varför" (säsong 3)

  • 13 x 60 min
  • Drama, mysterium
Jonatan Blomberg | Recension
03 december 2019
Jonatan Blomberg | Recension
03 december 2019

"Tretton skäl varför" har blivt en tråkig whodunnit.

Den första säsongen av "Tretton skäl varför" skapade stor debatt och blev genast en av Netflix mest framgångsrika serier, särskilt bland unga. Då handlade det om hur och varför high school-eleven Hannah hade bestämt sig för att begå självmord.

  • I rollerna:
    Dylan Minnette, Brandon Flynn, Grace Saif, Justin Prentice, m.fl.
"Tretton skäl varför".
Brandon Flynn, Grace Saif, Ross Butler och Dylan Minnettes i "Tretton skäl varför". Foto: Netflix

Hon förklarade själv sitt beslut genom att spela in kassettband till de personer, som på olika sätt fått bägaren att rinna över för henne, hennes "Tretton skäl varför" livet var tvunget att ta slut, så att säga.

Inledningsvis en farlig premiss, som på sätt och vis gjorde det "coolt" att ta sitt liv och sedan peka finger från andra sidan graven. De mörka anledningarna bakom beslutet och att hela självmordsscenen visades i sin fulla hemskhet, gjorde ändå att säsongen som helhet kändes viktig och välgjord.

När vi nu har kommit fram till den tredje säsongen har vi tagit oss förbi en långdragen rättegångssäsong, åtskilliga våldtäkter, nästan en skolmassaker och slutligen mord. Handlingen i årets säsong kretsar helt kring mordet på Bryce, som alltså mördas mellan den andra och tredje säsongen, men ändå är en del av de nya avsnitten genom tillbakablickar. Tyvärr bjuds vi på en ganska tråkig whodunnit, med några få riktigt bra scener insprängda mellan gäspningarna.

Justin Prentice som Bryce Walker i "Tretton skäl varför".
Justin Prentice som Bryce Walker i "Tretton skäl varför". Foto: Netflix

Dessvärre känns den tredje säsongen som stöpt direkt ur formen från den första, men denna gången kring mordet på en serievåldtäktsman. Alla är misstänkta. Alla ljuger. Det är helt omöjligt att förutse vem som faktiskt ligger bakom brottet, eftersom alla karaktärer vi följt under de tidigare säsongerna framställs som misstänkta... för att sedan frias, fångas i en lögn, rentvås igen.

Tills vi slutligen når fram till de två sista avsnitten. Då får vi för första gången se tillbakablickar i närheten av den tid som mordet ska ha begåtts. Men jag kan inte hjälpa att känna att vi med enkelhet hade kunnat kapa mer än halva säsongen, som inte bjuder på mycket mer än ljugande tonåringar.

Det finns tack och lov även några fina ögonblick, framför allt kring olika våldtäktsoffers sätt att hantera vad de varit med om. Med tanke på de två första säsongerna hade det räckt med det sidospåret, istället för alla andra olika villospår som bara existerar för att vi ska kunna misstänka någon annan än den som faktiskt tog Bryce Walkers liv.

Se istället någon av titlarna i vår lista över bästa serierna från 2019.