Treadstone

Treadstone (säsong 1)

  • 10 x 44 min
  • Action
21 januari 2020 kl. 20:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Treadstone” bjuder på imponerande action och en okej historia

Ibland räcker det att få se snyggt koreograferad action med biljakter, närstrider och lönnmördare krypa längs tunna linor mellan hus till pianomusik, för att man ska känna sig tillräckligt underhållen… och på slutet blir dessutom allt annat mycket bättre.

  • Skapare:
    Tim Kring
  • I rollerna:
    Jeremy Irvine, Omar Metwally, Tracy Ifeachor, Hyo-Joo Han, Brian J. Smith m.fl.

 

Jason Bourne-filmerna, med Matt Damon i huvudrollen som CIA-lönnmördaren utan minne, baserades på tre böcker skrivna av författaren Robert Ludlum. Treadstone utökar den världen genom att låta oss få se hur CIA-programmet först startades och hur det kommer att kunna bli en del av nästa långfilm i franchisen. Den nya serien kommer med andra ord officiellt vävas ihop med den kommande Bourne-filmen som ännu inte har spelats in.

"Treadstone" utspelas under två tidslinjer, nutid och 1973. I den tidigare tidslinjen får vi följa hur J. Randolph Bentley (Jeremy Irvine) tillfångatagits av KGB och utsättas för någon form av hjärntvättning som suddar ut hans minne och får honom att blint lyda deras orders.

Kanske ringer det en liten klocka här för alla som har sett filmerna? Yepp, det var alltså Sovjet som utformade tekniken som sedan alltså förfinades av CIA under det hemliga Black Ops-programmet Treadstone. 1973-tidslinjen låter oss med andra ord följa händelserna och människorna som lade grunden för den organisation vi fått lära känna i Bourne-filmerna.

Parallellt med detta får vi följa ett gäng karaktärer i tidslinjen som utspelar sig i nutid där gamla, ”sovande”, Treadstone-agenter börjar väckas upp av okänd anledning. Det visar sig att alla, på ett eller annat sätt, beter sig som Matt Damons karaktär i filmerna… smått oförstående men supergrymma på i princip allt när det väl gäller.

Det blir möjligtvis en aning för rörigt med tidshoppen och de många uppväckta superagenterna, som i vissa fall vill och i andra fall absolut inte vill utföra dåden de tvingas göra. Men någonstans framåt avsnitt sju (av totalt tio) börjar allt knytas ihop på ett sätt som faktiskt är ganska intressant. 

Vi lever däremot i en tid där det finns så mycket kvalitetsunderhållning på tv att det i vanliga fall inte går att be någon hålla ut i drygt sju avsnitt innan handlingen blir intressant nog att följa. Lyckligtvis håller underhållande, men ofta hjärndöd, action serien vid liv på ett sätt som ändå gör den tillräckligt sevärd. En av årets tydligaste tre av femmor hittills.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL