Tower

Tower (2016)

  • 1 tim 36 min
  • Dokumentär
Eric Diedrichs
Uppdaterad 27 maj 2021 kl. 15:34 | Publicerad 28 januari 2017 kl. 15:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En träffsäker, skrämmande och omskakande filmupplevelse. En av årets bästa filmer i dokumentärgenren

Den 1 augusti 1966 skulle komma att bli en av de mörkaste kapitlen i amerikansk historia när den före detta marinsoldaten Charles Whitman gömde sig uppe i stadsuniversitetets klocktorn, beväpnad med gevär och ammunition. I Keith Maitlands nya dokumentär "Tower" står masskjutningen i Austin, Texas i fokus.

  • Regi:
    Keith Maitland

Tower är en pricksäker skildring av en händelse som omskakade världen. Här är det Whitmans offer som står i fokus och under 96 minuter får vi höra några av överlevarna berätta om sin upplevelse. Mest smärtsamt är det att höra Claire Wilsons egna ord om hur hon låg där på skolgården, höggravid och skottskadad, jämte sin döende pojkvän Toby.

I all denna misär finns det samtidigt hopp. Vardagshjältarna kliver fram och gör sitt yttersta för att hjälpa sina medmänniskor. Mina tankar går till de ungdomar som vågade sig in i skottlinjen för att bära undan skottskadade. Till Rita, som la sig ner vid Claires sida för att hon inte skulle behöva genomlida detta helvete ensam. Till butiksarbetaren Allen Crum, som vågade sig upp i tornet för att assistera den tunna polisskaran. Givetvis lockade händelsen också fram vigilantes, som med egna gevär omringade klocktornet för att skjuta ner förövaren. Vad de inte visste var att deras kulor utgjorde en enorm säkerhetsrisk för de tappra poliser som faktiskt vågade kämpa sig upp dit.

Stilistiskt är Tower en slående upplevelse. Överlevandes minnesskildringar gestaltas av en visuell mash-up av animationer och arkivbilder; att både få se och höra deras berättelse stärker helhetsintrycket. Dessutom, när skotten väl börjar dåna känns varje kula som ett slag mot bröstet. Så effektiv är Maitlands film.

Även om detta är offrens historia, hade jag gärna velat veta mer om gärningsmannen. Matiland hade problemfritt kunnat förlänga sin dokumentär några minuter för att diskutera vad det var som knäckte Charles. Vad var det som fick honom att mörda sin mor och fru för att sedan beskjuta främlingar? Även om det inte finns något svar på denna gåta, hade jag gärna sett ett försök att lappa ihop, eller åtminstone lägga fram, befintliga ledtrådar. Vad sa dåtidens socialpsykologer om detta och vad säger de idag? Trots denna avsaknad, är Tower en film att rekommendera. Om än en jobbig sådan.

Filmtopp såg "Tower" på Göteborg Film Festival, klicka på länken för att läsa mer om den årliga festivalen.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL