Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Tiny Tim: King for a Day. Foto: Njuta Films

Tiny Tim: King for a Day (2020)

 • 1 tim 18 min
 • Dokumentär
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
12 november 2020
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
12 november 2020

Fullmatad dokumentär som fascinerar.

På 60-talet var han en superstjärna i USA och syntes konstant i TV och hans musik fanns på alla topplistor. Ungefär 25 år efter hans död är det många som inte vet vem Tiny Tim är. Nu får vi ta del av hans mycket intressanta liv i en ny dokumentär.

 • Regi:
  Johan von Sydow
 • Manus:
  Martin Daniel
 • I rollerna:
  Tiny Tim, "Weird Al" Yankovic, Richard Barone, Jonas Meka m.fl

Tiny Tim, eller Herbert Khaury som han döptes till var under sextio- och sjuttiotalet ett mycket välkänt namn i USA och runt om i världen. Hans unika och mycket säregna falsettröst slog igenom med dunder och brak tack vare diverse framträdanden i TV-rutan. Men hans karriär var varken spikrak eller glamorös. 

I Johan von Sydows dokumentärfilm får vi genom intervjuer, fotografier och arkivfilmer följa Tiny Tims liv från födseln i New York, till hans död 1996. Vi får ta del av hans kämpiga uppväxt, försök att slå igenom och det vilda kändisskapet. Detta är en berättelse om en man med en röst och ett liv som få andra.

Gripande berättelse med fängslande material.

 

Jag får inledningsvis motvilligt erkänna att jag inte visste särskilt mycket om Tiny Tim innan jag såg dokumentären. Som för många andra födda efter eller runt Tinys död så förknippar jag honom bara med hans version av Tiptoe Through the Tulips i samband med skräckfilmer eller liknande. Men efter att ha sett denna 78 minuter korta dokumentärfilm om honom har jag verkligen fått en helhetsbild av vem han var. Vi får ta del av hans väg till toppen med alla ljusa stunder, men också vägen ner och de allra mest mörka delarna i hans liv.

Trots den ringa speltiden har Johan von Sydow verkligen lyckats fullproppa varje minut och filmruta med intressanta och viktiga delar kring Tiny Tims liv. På tal om filmrutor så är det sällan i filmen som det är tråkiga sådana. Den ständiga variationen mellan intervjuscener, mörka animationer och arkivbilder i alla former händer det konstant något på skärmen som fascinerar och drar ens fullständiga uppmärksamhet på ett mycket behagligt vis.

Animationerna i dokumentären är dessutom baserade på delar ur Tiny Tims dagböcker och dramatiseras av "Weird Al” Yankovic som Tiny Tim och hans inre tankar. Dessa animerade sekvenser tar upp Tiny Tims allra mest personliga och känslomässiga tankar och känslor. Tankar som gör att man som tittare verkligen får en bild av vem Tiny Tim var, även utanför rampljuset. Verkligen en hjärtskärande berättelse som berör.

"Nothing was ever normal from top to bottom, from start to finish." Så beskrivs Tiny Tims liv i tidigt i filmen, och det sammanfattar verkligen både hans liv och dokumentären. Detta är verkligen en livshistoria som ingen annan och en historia som på ett starkt, känslomässigt och fascinerande vis skildras i denna mycket välskapade dokumentär.

Spana också in vår lista med årets bästa filmer!

NÄSTA ARTIKEL