Hero gradient image

The Other Side (2015)

  • Dokumentärfilm
Carl Hempel | Recension
20 februari 2016
Carl Hempel | Recension
20 februari 2016
  • Regi:
    Roberto Minervini
The_Other_Side_Still
The Other Side (2016). En intim dokumentär om Louisianas underklass.

 

I The Other Side har den italienska regissören Roberto Minervini tagits sig till Louisiana i den Amerikanska södern för att dokumentera vardagen hos narkotikamissbrukare, langare och milismän. Gemensamt för dem alla är missnöjet över president Obama och en tendens att hamna på fel sida av lagen. Under filmens första timme följer vi Mark.

Mark bor i en husvagn och livnär sig mestadels på att sälja narkotika. Något som han även genom hela filmen mer än ofta använder för eget bruk. Han är inte rädd för att uttala sig negativt om vissa folkgrupper och kallar ofta sin flickvän för ”bitch”. En bit in i filmen får vi dock se en annan sida av Mark - kärleken till sin hans familj. Han ställer upp för sin syster och hennes två barn i ur och skur och vi får också se en fin relation mellan Mark och hans cancersjuka mamma. Den största delen av historien handlar dock om har Marks och flickvännen Lisa tacklar sitt drogmissbruk och sin brist på pengar.

En timme in i filmen hamnar vi en en helt annan historia. Vi får nu följa ett par före detta soldater som inofficiellt tränar unga män i strid. Varför de tränar framgår inte riktigt men deras missnöje med Obama och hur dagens Amerika styrs går inte att mista. Att kalla dem vapenentusiaster hade varit en underdrift eftersom sista halvtimmen av filmen i princip handlar om hur dessa män avlossar diverse vapen på skjutbanor, dricker öl och föraktar presidenten.

Det var väldigt intressant att följa Marks vardag genom filmen eftersom jag aldrig riktigt visste var jag hade honom. I en scen bryter han sig in i en skola och i en annan scen förbereder han fika till sin mormor. Mitt största problem med The Other Side var att Marks historia tog slut väldigt snabbt och genast gick över till milismännen. Deras historia, som varken hade någon klar huvudperson eller syfte, var svår att relatera till. Dessutom var den alldeles för kort.

The Other Side är ingen film för känsliga tittare. Filmen har en hel del provocerande och chockerande ögonblick, som när ett gäng fulla ungdomar styckar ett vildsvin eller när en gravid strippa som injicerar en kanyl i armvecket. Allt detta i kombination med ett intimt och snyggt kameraarbete med mycket närbilder gör The Other Side till en upplevelse som jag sent kommer att glömma.

Bäst: Kombinationen av fina kontra provocerande scener gör att filmen aldrig blir tråkig.

Sämst: Filmens två historier hade troligtvis fungerat bättre som två separata filmer.