Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Night Before

The Night Before (2015)

 • 1 tim 41 min
 • Komedi
Oscar Vilhelmsson | Recension
10 december 2015
Oscar Vilhelmsson | Recension
10 december 2015
 • Regi:
  Jonathan Levine
 • Manus:
  Jonathan Levine, Kyle Hunter
 • I rollerna:
  Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen, Anthony Mackie m.fl.

Nära julen år 2001 förlorar Ethan (Gordon-Levitt) sina föräldrar i en bilolycka. Till undsättning kommer hans bästa vänner Isaac (Rogen) och Chris (Mackie) och tillsammans skapar de traditionen att varje julafton gå ut och festa loss. I år har de dock bestämt att det ska ske för allra sista gången eftersom Isaac väntar barn och Chris fotbollskarriär är på topp.

Tillsammans ska de göra den sista kvällen till den bästa någonsin och försöka ta sig till den legendariska festen, ”Nötknäpparbalen”.

Ethan har svårt att ta sig framåt i livet. Han har ingen karriär och är nyligen singel. Hans vänner däremot har tagit stora kliv in i vuxenvärlden och är trötta på festandet. Isaac får emellertid en tacksamhetsgåva av sin fru innehållande världens alla olika droger, som han genast dyker ner i och snart hamnar i sitt eget lilla universum.

The Night Before

Samtidigt är Chris en av stadens största idrottshjältar och alla vill ha hans autograf eller ta en selfie. Vad ingen vet är att allt bygger på en lögn och att hans plötsliga succé beror på de steroider han sprutar in i baken på sig själv. Framgångarna har stigit honom åt huvudet och det enda han vill är att imponera på sina lagkompisar och fans.

Filmen börjar underhållande med en omgjord och fyndig version av den klassiska juldikten Twas the Night Before Christmas och håller god nivå ytterligare en liten bit in i historien. Därefter tappar The Night Before dessvärre tempo. Humorn blir tjatig och slutar snart vara rolig. Filmen grenar iväg i en massa olika håll och förlorar fokus. Den julstämning som har lyckats skapas är som bortblåst och allt blir bara kaosartat och tramsigt.

Jag känner ingenting för karaktärerna och även i de mest sentimentala scenerna når de aldrig ända fram. Hade det bara varit en film om tre bästa vänner som vill fira jul ihop och hitta den bästa festen, hade det varit en helt annan sak. Istället försöker The Night Before vara så mycket mer och misslyckas totalt.

Bäst: I filmens början när de tre tar på sig sina tröjor och ger sig ut på stan. Då fanns det fortfarande hopp om komedi och kvalitet.

Sämst: Att filmen försöker vara mer än vad den klarar av. Istället för att slösa tid på denna film, spana in vår lista över bra svenska komedier.

NÄSTA ARTIKEL