Nu på bio

Det senaste på biofronten!

The Maze Runner

The Maze Runner (2014)

 • 1 tim 53 min
 • Action, Sci-fi
Axel Diedrichs | Recension
03 december 2019
Axel Diedrichs | Recension
03 december 2019

The Maze Runner - oväntat genomtänkt äventyrsfilm.

 • Regi:
  Wes Ball
 • Manus:
  Noah Oppenheim, Grant Pierce Myers och T.S. Nowlin
 • I rollerna:
  Dylan O'Brien, Aml Ameen, Ki hong lee, Will Poulter m.fl.
The-Maze-Runner
Foto: 20th Century Fox.

Med tanke på att det var måndag kväll ville min hjärna helst ha något enkelt och förutsägbart, något som skulle kräva så lite aktivitet som möjligt. The Maze Runner-postern såg lockande ut. Men efteråt kände jag mig lurad av mina instinkter. The Maze Runner var inte alls någon enkel actionrulle...

Nyfikne Thomas (Dylan O'Brien) skickas till en gemenskap i ett primitivt samhälle kallat "Glade". Precis som de andra har Thomas inget minne om vem han är och får veta att de alla är fast i en enorm labyrint vaktad av varelser farligare än människan.

Glade är uppbyggt och består enbart av män som följer ett fungerande system där alla är tilldelade uppgifter av områdets "Keeper". De är alla förstådda med sina uppgifter; Undra inget, dra ditt strå till stacken och gå aldrig in i labyrinten.

Gröngölingen Thomas är inte som de andra och vägrar acceptera att för alltid vara fast innanför labyrintens murar. När han får reda på att det finns "löpare" i Glade som utforskar labyrinten får han i sikte att följa med dem och hitta en väg ut.

The Maze Runner imponerar med otroligt fräscha visuella effekter och snygg action. Jag tycker att filmskaparna gjort ett genidrag med en labyrint som flyttar sina väggar och tvingar löparna till trånga ytor. Labyrintens action-scener är bokstavligt talat riktigt tajta!

Mystiken ger filmen en extra dimension och gör därmed upplevelsen än mer intressant. Filmen är en gigantisk pengasatsning och därför förvånas jag över roll-listan som, ur Hollywood-världens perspektiv, enbart består av "små skådespelare". Ingen är speciellt etablerad men genom The Maze Runner går det att förvänta sig ett par genombrott. 

Tyvärr är filmens karaktärer och deras egenskaper lite väl typiska. Den enda överraskningen är "Keepern" Gally (Will Poulter) som är filmens skurk, men inte genom att vara ond. Han är skurken för att han gillar och tror på Glade, systemet, dess invånarna och inte vill att de ska fly.

Jag är glatt överraskad och hade en skön biosittning. Jag rekommenderar The Maze Runner men se till att din hjärna hungrar efter aktivitet när du ska se den.

NÄSTA ARTIKEL