Nu på bio

Det senaste på biofronten!

The Little Drummer Girl (säsong 1)

The Little Drummer Girl (säsong 1)

  • 8 x 45 min
  • Thriller, Drama
Jonatan Blomberg | Recension
14 december 2018
Jonatan Blomberg | Recension
14 december 2018

"The Little Drummer Girl" är en utsökt liten spionthriller som inte får missas."

"The Little Drummer Girl" är nästa John le Carré-bok att adapteras från producenterna bakom Emmy och Golden Globe-vinnande "The Night Manager". Senast bjöds vi på storslagna prestationer av Tom Hiddleston, Hugh Laurie, Elizabeth Debicki och Olivia Colman, med Susanne Bier bakom kameran.

  • Manus:
    Chan-wook Park (skapare)
  • I rollerna:
    Alexander Skarsgård, Michael Shannon, Florence Pugh m.fl.
The Little Drummer Girl (säsong 1)
Alexander Skarsgård och Michael Shannon i The Little Drummer Girl. Foto: C More

Denna gången är det istället Alexander Skarsgård, Michael Shannon samt en magiskt bra Florence Pugh som bjuder upp till spiondans framför kameran, med det visuella kamerageniet Chan-wook Park bakom den. Park har tidigare gjort sig ett namn genom de koreanska filmerna Old Boy - Hämden, The Handmaiden samt Thirst, men det här är alltså hans första miniserie. Han får gärna fortsätta göra fler, många fler.

Som vanligt när det kommer till spionthrillers av det här slaget, bör man som recensent undvika att avslöja för mycket kring själva handlingen. Det förstör för mycket av upplevelsen. Men vår historia utspelar sig i alla fall under 70-talet och hinner snabbt ta oss över stora delar av världen, med särskilt fokus på Grekland och Storbritannien.

Charlie (Pugh) är en ung brittisk skådespelerska, vars liv snabbt kommer att förändras efter att hon hittat sitt livs roll. Eller snarare, rollen hittar henne. Martin Kurtz (Shannon) har nämligen en särskilt utstuderad plan att störta en terroristcell. Till sin hjälp använder han Becker (Skarsgård) att snärja Charlie, som är en av planens viktigaste delar.

The Little Drummer Girl (säsong 1)
Alexander Skarsgård, Florence Pugh och Michael Shannon i The Little Drummer Girl. Foto: C More

Chan-wook Parks utsökta regi och enorma detaljrikedom i varje scen, kombinerat med Pughs starkaste insats i karriären hittills, gör The Little Drummer Girl till en fröjd för ögat. Både Skarsgård och Shannon levererar även dem insatser utöver det vanliga, men det är utan tvekan Pugh som på grund av sin roll tvingas dra det tyngsta lasset.

Inledningen av säsongen var visserligen något utdragen, medan slutet istället kom lite väl fort. Om det hade varit möjligt att kapa en halvtimma från de två första avsnitten och lägga på slutet, hade jag nog satt en fullpoängare på The Little Drummer Girl. Med det sagt, så döljer det sig helt klart en av årets bästa nya serier under ytan av denna spionserie.

Bra att veta: Precis som när "The Night Manager" släpptes i Sverige har C More valt att klippa om längden på avsnitten. Den svenska versionen landar därför på åtta avsnitt. I Storbritannien har serien sänts med sex längre avsnitt. 

För mer läsning, se vår lista på årets bästa serier.