Lego: Ninjago Movie

The LEGO Ninjago Movie (2017)

 • 1 tim 42 min
 • Action, Äventyr
Eric Diedrichs
Uppdaterad 09 december 2019 kl. 10:21 | Publicerad 20 september 2017 kl. 15:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"The LEGO Ninjago Movie" – Från outhärdlig till kompetent.

Sedan succén med "LEGO-filmen" tycks filmer med de populära byggsatserna produceras på löpande band. För drygt ett halvår sedan fick vi ta del av "The LEGO Batman Movie" och nu går "The LEGO Ninjago Movie" upp på svenska biografer. Sett till filmernas dalande kvalitet får vi hoppas att LEGO-trenden får ett abrupt slut i filmens värld.

 • Regi:
  Charlie Bean, Paul Fisher & Bob Logan
 • Manus:
  Bob Logan, Paul Fisher, William Wheeler, Tom Wheeler, Jared Stern & John Whittington
 • I rollerna:
  Jackie Chan, Dave Franco, Fred Armisen, Michael Peña, Abbi Jacobson, Justin Theroux m.fl.

The Lego Ninjago Movie - nya filmer 2017

Den första LEGO-filmen gjorde något av en oväntad kritikersuccé och sett till den ökade försäljningen av LEGO-produkter blev franchisen ett faktum. The LEGO Batman Movie kunde möjligen motiveras av Will Arnetts varmt bemötta röstgestaltning av den mörke ryttaren, men "Ninjago Movie" känns som en ren reklamfilm. Åtminstone i sina inledande 40 minuter.

Denna gången får vi bekanta oss med outsidern Lloyd, som bor med sin ensamstående mamma på ön Ninjago. Lloyd är skolans hackkyckling, men inte för sin personlighet utan för att hans pappa Garmadon är en krigslysten knäppskalle som ständigt försöker erövra ön. Det få vet är att Lloyd i själva verket är medlem i stadens enda försvar – en trupp maskerade ninjor, som ständigt stoppar Garmadon från hans upptåg (en stor del av filmens dramaturgi bygger också på det komplicerade förhållandet mellan Lloyd och sin pappa).

En dag går ninjornas räddningsaktion snett och Lloyd och hans kamrater måste bege sig på en lång och farlig resa för att hitta ett vapen starkt nog för att ställa allt till rätta.

Den första akten av "The LEGO Ninjago Movie" är nästan outhärdligt krystad. Skämten är trötta, manuset plottrigt och LEGO demonstrerar sina nya coola produkter skamlöst övertydligt, gång på gång på gång. Tack och lov händer något efter ungefär 40 minuter, när filmteamet lämnar det epilepsiframkallande fotot bakom sig, tar ner tempot och vågar vara sentimentala. Det är som en helt ny film spelas upp. Att det spretar så fasligt är inte heller förvånande sett till filmens långa lista manusförfattare och regissörer.

Hade filmen varit av samma kvalitet från första scen hade The LEGO Ninjago Movie varit ett familjeäventyr att rekommendera. Nu lämpar den sig mest för hardcore-fansen eller de som vill stilla barnens tjat – men om så är fallet, var beredd på att öppna plånboken efteråt.

Skriv vad du själv tycker om filmen och hjälp oss lista de bästa filmerna 2017.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL