Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Knight Before Christmas (2019)

The Knight Before Christmas (2019)

 • 1 tim 32 min
 • Romantik
Charlotte Brange | Recension
22 november 2019
Charlotte Brange | Recension
22 november 2019

En lek med ord och en lek med tid - men vi har sett det förut, hur mysigt det än ser ut.

Vill du servera din lussekatt med extra socker, grädde och frosting så kör hårt och klicka igång "The Knight Before Christmas". Gillar du titeln, julstämning, men önskar betydligt mer talang - välj "A Nightmare Before Christmas" (1993).

 • Regi:
  Monika Mitchell
 • Manus:
  Cara J. Russell
 • I rollerna:
  Vanessa Hudgens, Emmanuelle Chriqui, Josh Whitehouse m.fl.

the knight before christmas

Riddaren sir Cole (Josh Whitehouse) går vilse i den snöklädda skogen och stöter på en gammal gumma, som skickar honom in i framtiden. Han förflyttas till år 2019, där han bokstavligen snubblar på den hjärtekrossade Brooke (Vanessa Hudgens), som givetvis förbarmar sig över den forntida, knäppa, filuren. Men sir Cole är ju en nobel riddare från 1300-talet som inte alls förstår sig på nymodigheter som bilar, tv-apparater och ett liv utan svärd - hur ska detta gå?

Att Vanessa Hudgens återigen förvirrat befinner sig i ett juligt vinteräventyr känns tjatigt sett till förra årets The Princess Switch (som planeras att få en uppföljare). Precis som med jultomten undrar jag verkligen – vad gör hon resten av året? Är det så att det är hon som är jultomten?

Där The Princess Switch var så dum att den blev rolig, fallerar A Knight Before Christmas definitivt på komedisidan. Det är inte "skojigt" att Cole inte förstår sig på den röststyrda Alexa utan stoppar in henne i frysen; vi har sett krockar mellan nutid och dåtid tidigare. Det kräver mer finess och att kanske inte hänga upp hela filmen på en korkad och obekymrad riddare.

Men att skapa julkänsla det lyckades de med i alla fall. Filmen är inspelad i Santa's Village i Kanada och det är knappt en bildruta som inte innehåller något rött, glittrande eller i mysig belysning. Jag fick hejda mig själv från att gå ut och lägga hela sparkontot på juldekorationer eller att dra igång och baka pepparkakor.

Netflix fick julhybris för två år sedan när A Christmas Prince (2017) dök upp på streamingtjänsten. Den filmen har redan ynglat av sig i två uppföljare varav en har premiär inom kort – till vissas lycka och till andras himlanden med ögonen. Som om det inte vore nog, som en slags jul-Inception, passar Netflix på att slänga in reklam för en annan ny julfilm; Holiday in the wild (2019) inuti The Knight Before Christmas. Det känns som att de borde lugna sig lite och se över kvaliteten.

För mer läsning, se vår recension av Netflix animerade julfilm Klaus.

NÄSTA ARTIKEL