Nu på bio

Det senaste på biofronten!

The Hummingbird Project

The Hummingbird Project (2018)

 • 1 tim 51 min
 • Thriller
Andreas Ziegler | Recension
16 juli 2019
Andreas Ziegler | Recension
16 juli 2019

Filmen om en höghastighetsfiberkabel som ingen bad om.

Det har pratats en hel del om det faktum att Alexander Skarsgård har långt framskriden skallighet i "The Hummingbird Project". Detta är förmodligen för att det är det mest intressanta med denna film.

 • Regi:
  Kim Nguyen
 • Manus:
  Kim Nguyen
 • I rollerna:
  Jesse Eisenberg, Alexander Skarsgård, Salma Hayek, Michael Mando m.fl.
Affisch till The Hummingbird Project.
Foto: Nonstop Entertainment.

Kusinerna Vincent (Jesse Eisenberg) och Anton Zaleski (Alexander Skarsgård) jobbar på Wall Street med att optimera tiden det tar för signaler att skickas mellan olika börser. Det handlar om millisekunder. En dag bestämmer de sig för att säga upp sig för att bygga en höghastighetsfiberkabel mellan New York och Kansas. Denna kabel skulle nämligen kunna ge dem stora fördelar på marknaden.

Jajamän, detta är en film som handlar om byggandet av kabel. Det låter kanske inte vidare intressant. Det ska dock anmärkas att allt kan göras intressant med rätt folk. James Foley och David Mamet lyckades göra fastighetsmäklare, spelade av skådespelarveteraner som Al Pacino, Alec Baldwin och Jack Lemmon, till otroligt intressanta karaktärer i Glengarry Glen Ross.

Men "The Hummingbird Project" är inte vår tids "Glengarry Glen Ross". Visserligen handlar båda filmerna om ambition. Men medan Glengarry Glen Ross fokuserar på att utforska sina hänsynslösa och ambitiösa karaktärer, fokuseras alltför mycket av handlingen i The Hummingbird Project på att lösa rätt så ointressanta problem med att lägga en kabel (japp, den ordvitsen var helt avsiktlig).

Snäppet intressantare än att se färg torka.

Alexander Skarsgård i The Hummingbird Project.
Alexander Skarsgård ser rätt ut för rollen. Dessvärre är det en rätt tråkig film. Foto Nonstop Entertainment.

Det har skrivits och pratats en hel del om det faktum att sexsymbolen Alexander Skarsgård rakade huvudet så att det ser ut som han har långt framskriden skallighet i denna film. Han har även dålig hållning, vilket gör att han ser ännu mer ut som en gam. Bra gjort, kan tyckas. Men det är inte vidare intressant att följa hans asociala programmerare, som försöker lösa problem med en datakod. Siffror på en datorskärm må vara lite intressantare än att se färg torka. Men inte mycket.

Kim Nguyen, som både skrivit manus och står för regin, har försökt göra en existentialistisk film, där byggandet av fiberkabeln är en symbol för att uppnå något stort i livet. Dessvärre uppnår han snarare motsatt effekt, då filmen många gånger känns nihilistisk i sitt budskap.

Betyget höjs lite av skådespelarinsatserna. Jesse Eisenberg har några bra scener, som den ambitiösa Vincent, som dras mellan sin ambition, sin desperation och till viss del även sin omtänksamhet, främst om sin kusin.

I slutändan är "The Hummingbird Project" rätt och slätt en tråkig film. Jag tror inte det är många som har gått och väntat på att se en film om byggandet av en höghastighetsfiberkabel.

Men jag kan ju ha fel.

NÄSTA ARTIKEL