Nu på bio

Det senaste på biofronten!

The Hallow

The Hallow (2015)

 • 1 tim 37 min
 • Skräck
Axel Diedrichs | Recension
31 oktober 2015
Axel Diedrichs | Recension
31 oktober 2015

Filmtopp närvarade under Monster of Films visning av irländska skräckfilmen The Hallow. En intensiv skräckis som blandar element från både zombie- och inkräktargenren.

 • Regi:
  Corin Hardy
 • Manus:
  Corin Hardy, Felipe Marino
 • I rollerna:
  Joseph Mawle, Bojana Novakovic, Michael McElhatton m.fl.

Biologen Adam (Joseph Mawle) har tillsammans med hustru Clare (Bojana Novakovic) och deras nyfödde son flyttat ut till en liten by i de irländska skogarna. Allt verkar frid och fröjd tills den påträngande grannen Colm (Michael McElhatton) närmast aggressivt börjar vana dem för skogens faror. Han påstår att det gömmer sig en ondska där som kommer att krossa alla som gör intrång i skogen.

Adam som sätter sin tilltro till vetenskap och inte till gamla folksagor ignorerar givetvis Colms varningar. Något han verkligen inte borde ha gjort...

Stillbild från skräckfilmen "The Hallow"
Foto: Entertainment One

Trots att The Hallow är en regelrätt "inkräktar-skräckis" i samma anda som Them, Eden Lake och You're Next, lyckas filmen vara spännande en lång bit in i historien. När den förvarnade mardrömmen blir verklig för Adam och Clare, blandar filmskaparna in element från "virus-och zombiegenren", något som känns uppfriskande.

Även om filmskaparna vid flera tillfällen visar att de har ambitiösa visioner, med högt produktionsvärde och välgjorda actionsekvenser, finner jag berättelsens karaktärer tröttsamt stereotypiska. Det är väl inte till någons större förvåning att det är "mannen" som håller i geväret och "kvinnan" som gömmer sig med barnet uppe på vinden.

Läs också: Monsters of Film - Den svenska skräckfilmen "Sensoria" (2015) 

Filmens största minus är emellertid slutet som istället för hårt och skrämmande blir mjukt och lökigt. Fram tills dess, och trots sina brister, är ändå The Hallow en helt klart godkänd skräckfilm som funkar vilken lördagkväll som helst.

Bäst: Den riktigt svettiga scenen när skogens varelser för första gången uppenbarar sig.