The Gift

The Gift (2015)

 • 1 tim 48 min
 • Thriller
Eric Diedrichs
Uppdaterad 06 december 2019 kl. 11:37 | Publicerad 30 september 2015 kl. 15:36
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Joel Edgerton imponerar med säker regidebut.

The Gift är en originell psykologisk thriller som både har en omsorgsfullt konstruerat kvinnlig hjälte och med råge klarar Bechdeltestet.

 • Regi:
  Joel Edgerton
 • Manus:
  Joel Edgerton
 • I rollerna:
  Rebecca Hall, Jason Bateman, Joel Edgerton m.fl.

 Paret Simon och Robyn (jason Bateman och Rebecca Hall) har precis flyttat till Los Angeles eftersom Simon har fått ett nytt jobb. När de är ute och shoppar förnödenheter åt hushållet stöter de på Gordo (Joel Edgerton), en man som var vagt bekant med Simon i grundskolan. Trots att det korta mötet verkar obetydligt kommer Simon och Robyns liv att förändras för alltid.

Följande dag hittar Robyn en inslagen vinare på dörrtrappan. Presenten är från Gordo som snart kommer förbi och använder gåvan till att bjuda in sig själv. Det hela verkar oskyldigt men när Gordo börjar bjuda in sig själv allt oftare med allt mer imponerande presenter börjar paret ifrågasätta hans intentioner. Märkligast av allt är att Gordo helst dyker upp när arbetslösa Robyn är ensam hemma om dagarna.

Läs också: De bästa motellrysarna

the gift

The Gift är en psykologisk dramathriller som främst kretsar kring hur Robyn, allt mer och mer rädd för att vara ensam hemma, försöker luska ut sin makes och Gordos historik. Rebecca Hall gör en stark insats och det är kul att se en thriller som både leds av en omsorgsfullt konstruerad kvinnlig karaktär och med råge klarar Bechdeltestet.

Joel Edgerton, som även har en roll i bioaktuella Black Mass, ska ha beröm för sin regidebut. Utan att stressa bygger han upp stämningen suggestivt genom hela filmen. Även om denna långsamma upptappning känns utdragen ger den oss gott med tid till att lära känna karaktärerna; ju mer vi bryr oss om desto läskigare blir det när det väl bryter loss. Att man använder sig av få jump-scares är också ett plus i min bok.

Även om filmen håller hela vägen och bjuder på ett bra slut finns det tyvärr alldeles för få utmärkande scener, vilket hade krävts för att The Gift skulle kunna bli något mer än "bara" en bra thriller.

Bäst: Alltid kul att se en film som försöker göra något nytt. Hoppas att Edgerton fortsätter göra film.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL