Nu på bio

Det senaste på biofronten!

The Deminer

The Deminer (2017)

  • 1 tim 23 min
  • Dokumentär
André Sao Pedro | Recension
15 mars 2018
André Sao Pedro | Recension
15 mars 2018

”The Deminer” är ett thrillerliknande porträtt av en sann hjälte

I den svenska dokumentären ”The Deminer” får publiken följa den dedikerade översten Fakhir Berwari vars jobb är att desarmera minor och bomber i det krigsdrabbade infernot som är Irak.

Ur den svenska filmen The Deminer.

”Barnen som dör av minorna är som mina barn. Dör jag här ute så gör jag det i alla fall med gott samvete”, säger den kurdiske översten Fakhir Berwari i dokumentären The Deminer. I samarbete med den amerikanska militären leder han en trupp vars uppgift är att desarmera minor och bomber i ett söndertrasat Mosul efter Saddam Hussein-regimens fall. Beväpnad med en avbitartång och haltandes med en benprotes, där döden lurar bakom varje hörn, är oddsen ständigt emot honom. Men likt Fågel Fenix reser sig Fakhir gång på gång ur den sönderbombade askan och gör det han är bäst på: rädda liv.

Efter USA:s kontroversiella intåg i Irak 2003, som ledde till regimens fall trodde många att en demokrati var i sikte. Men så blev bekant inte fallet och oroligheterna kvarstår nästan 15 år senare. När Saddam Hussein störtades valde anhängare av Baathpartiet, som hade haft makten i landet fram till kriget, att terrorisera befolkningen. Desperata människor kunde tjäna pengar på att plantera minor, och fortfarande i dag vet ingen exakt hur många som ligger nergrävda.

Efter krigets slut kontaktade den amerikanska militären Fakhir Berwari - pappa till åtta och född i Duhok i irakiska Kurdistan - i syfte att bygga upp säkerheten i Mosul igen. Och det tog inte lång tid för amerikanarna att inse att han var rätt man för jobbet. Extremt dedikerad och besatt av att desarmera minor och bomber fick han snabbt det passande smeknamnet ”Galne Fakhir”. Inte ens när översten fick sitt högra ben bortsprängt i en attack, fanns en tidig pension på världskartan.

I "The Deminer" har regissören Hogir Hirori har tagit del av videomaterial från Fakhirs uppdrag. Ofta filmad med handkamera får tittare uppleva den sanna och dagliga skräcken som civilbefolkningen upplever. Dokumentären känns stundtals som en thriller och jag sitter som på nålar under de dryga 83 minutrarna, alltid orolig att en mina ska detoneras. Parallellt riktar regissören sin lins mot Fakhirs familj hemma i Kurdistan där den äldsta sonen berättar sin fars historia.

Hirori är precis som filmens huvudperson född i kurdiska Duhok, men trots samhörigheten och hyllningen tar aldrig subjektiviteten över berättandet. Tittaren får exempelvis bekanta sig med arbetsnarkomanen Fakhir, där arbetet alltid prioriterades före familjen och försörjningen.

Dokumentären är en samhällskritisk skildring av krigets konsekvenser, som alltid drabbar civilbefolkningen hårdast. Men främst är den en hyllning till en äkta hjälte som dagligen riskerade sitt liv för att rädda andras.

"The Deminer" är en sann hjältesaga som inger hopp i den dystraste av tider. En av årets bästa filmer.