Nu på bio

Det senaste på biofronten!

https://youtu.be/Y_5fqDZCjQo

The Act (säsong 1)

  • 8 x 60 min
  • Drama, Thriller
Charlotta Lundborg | Recension
02 maj 2019
Charlotta Lundborg | Recension
02 maj 2019

Många nyanser i välspelad serie

"The Act" - akten, är en bra beskrivning på Hulus nya TV-serie, som är baserad på en sann historia. Med ett välskrivet manus och enastående insatser av alla skådespelare får serien ett högt betyg.

  • Manus:
    Michelle Dean & Nick Antosca (skapare)
  • I rollerna:
    Joey King, Patricia Arquette, Chloë Sevigny, AnnaSophia Robb, Calum Worthy m.fl.
The Act.
Joey Kling och Patricia Arquette i The Act. Foto: HBO Nordic.

Mamma Dee Dee Blanchard (Patricia Arquette) och dotter Gypsy Rose (Joey King) är varandras hela värld. Den senare har otaliga sjukdomar och diagnoser, hon sitter i rullstol, har mentala handikapp och allvarliga allergier. Men vid sin sida har hon sin mamma som gör precis allting för henne. En riktigt ängel, säger grannarna.

Paret får stöd och priser från olika organisationer som hjälper de utsatta i samhället. Men är allting verkligen så kärleksfullt? Vad händer när kamerorna slutat filma? När grannarna slutat hjälpa till med huset? Bakom stängda dörrar växer en ohållbar tillvaro fram som dras till en sylvass spets.

Alla skådespelare briljerar.

The Act är baserad på en verklig händelse som blev känd för omvärlden för några år sedan. För er som gillar serien rekommenderas starkt dokumentären Mommy Dead and Dearest (2017), som gav den här berättelsen en solid plats i amerikansk krimhistoria. Mot slutet (efter den egentliga klimaxen) blir serien lite segare att ta sig igenom. Men resten av berättelsen sugs man in i och det är svårt att sluta titta, även vi som vet hur det hela slutar. 

Alla skådespelare briljerar i denna välspelade serie där få karaktärer är oskyldiga. Mörkret finns inom alla, även de som försöker att inte låtsas om det och lura sig själva och alla i sin omgivning. Speciellt Patricia Arquette och den unga Joey King levererar otaliga nyanser och djup i sina karaktärer.

Deras klaustrofobiska dans för att inte trampa varandra på tårna är en fröjd att se. Joeys ljusa förställda röst möter Arquettes släpiga gnäll i en symfoni som avbryts av höga skrik när skådespeleriet går rakt igenom rutan.

För fler starka tips, se vår lista över de bästa serierna 2019,

NÄSTA ARTIKEL