Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Terminator: Genisys

Terminator Genisys (2015)

 • 2 tim 6 min
 • Action
Sebastian Håkansson | Recension
02 juli 2015
Sebastian Håkansson | Recension
02 juli 2015

Alltid lika tråkigt att få sina värsta misstankar bekräftade. Terminator Genisys är en lika trött, onödig och platt uppföljare som förväntat. Går det ens att göra fler filmer i franchisen nu?

 • Regi:
  Alan Taylor
 • Manus:
  Laeta Kalogridis & Patrick Lussier
 • I rollerna:
  Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke, Emilia Clarke m.fl.

Efter att James Cameron fick berättat det han ville ha sagt med de två första filmerna i Terminator-serien har de andra två uppföljarna inte levererat i samma utsträckning. Först kom ljumma Terminator 3: Rise of the Machines (2003), och sedan med dunderfloppen Terminator Salvation (2009), en film som inte ens Schwarzenegger ville vara med i.

Handlingens twist denna gång är en alternativ tidslinje med mängder av efterföljande  tidspardoxer. I filmens prolog som utspelas år 2029 kämpar motståndsikonen John Connor (Jason Clake, den fjärde skådespelaren som tolkar rollen) sida med sida med Kyle Reese (Jai Courtney) och  övervinner Skynets maskinarme en gång för alla. Nu kommer världsfreden.

terminator
Foto: Paramount Pictures.

Synd då bara att Skynet hann använda sig av sitt nyaste vapen i kriget: en tidsmaskin som skickar en Terminator tillbaka Los Angeles 1984 med uppdraget att döda John Connors mamma. John skickar i sin tur tillbaka till Kyle för att beskydda modern. Känns det igen? Ja, men det är ingen nyinspelning av den första filmen.

Kyle ankommer nämligen till en alternativ tidsålder år 1984 där Sarah Conner spelas av Game of Thrones-stjärnan Emilia Clarke. Av någon oförklarlig anledning snurrar handling ytterligare ett varv till och en annan Terminator skickas till Sarahs barndomsår, där hon av någon oförklarlig anledning redan blivit räddad av en annan Terminator.

Därefter hoppar Sarah och Kyle vidare i tiden till 2017, för att stoppa en variant av operativsystemet Skynet. Kallad, under denna tidsperiod, Genisys. Självklart stöter de båda på problem och ganska omgående förstår dem att fler mödarmaskiner kommit efter med tidsmaskinen.

Ska man hänga med i handlingen är det bara till att svälja alla de obesvarade frågor som uppkommer under resans gång. Inte blir jag mycket klokare av att försöka fatta logiken med tidsparadoxerna. Filmens alla specialeffekter har sätts förut och det är standardmodell för action som används med mycket explosioner. Jag kanske är en av få personer som inte har förstått Emilia Clarke hyllningar för sin rollinsats som drakmodern i GOT-serien. I mitt tycke har hon i serien visat upp ett rätt begränsat skådespel och tyvärr får jag vatten på min kvarn efter prestationen i Terminator Genisys.

Paramount har större planer på att att göra ytterligare filmer i serien, men jag misstänker att det finns en risk för ett dessa blir tillbakadragna då Terminator Genisys var en alldeles för oinspirerande uppföljare. 

För fler listor, recensioner och nyheter så följ gärna Filmtopp.se på facebook och twitter.