Snöänglar

Recension: Snöänglar (säsong 1)

  • 6 x 60 min
  • Drama
  • SVT Play
Uppdaterad 25 april 2021 kl. 19:04 | Publicerad 28 mars 2021 kl. 12:03
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Snöänglar” är en dramathriller om föräldraskap.

Efter framgångarna med ”Tunna blå linjen” så har det blivit dags för nästa välgjorda tv-produktion från SVT.

  • Skapare:
    Mette Heeno
  • I rollerna:
    Josefin Asplund, Ardalan Esmaili, Eva Melander, Maria Rossing m.fl.

Manusförfattaren Mette Heeno (Splitting Up Together) har fått till en spännande dramathriller som låter oss utforska våra förutfattade meningar och samtidigt blottar flera verkliga problem kring hur vi som samhälle kan säkerställa att varje barn får en säker uppväxt.

Till sin hjälp har Heeno även haft den rutinerade TV-regissören Anna Zackrisson (Vår tid är nu, White Wall), som varit involverad i några av SVT:s mest ambitiösa projekt under de senaste åren. Tillsammans har det kreativa teamet fått till en tajt berättad och spännande familjehistoria.

Handlingen har sin början två dagar innan julafton, i samma veva som en iskall snöstorm drar sig in över Sverige. Efter en natt när pappan Salle (Ardalan Esmaili) säger sig ha varit ute och kört taxi och mamman Jenni (Josefin Asplund) drivits av bebisskrik till att ta någon form av tabletter som får henne att somna, försvinner plötsligt parets fem veckor gamla bebis Lukas. Vi får därefter både se händelserna som leder fram till nattens försvinnande, parallellt med efterspelet till vad som händer med familjen efteråt.

Vid sidan om allt som händer med Jennis och Salles familj så får vi även följa polisutredaren Alice (Eva Melander) och bvc-sjuksköterskan Maria (Maria Rossing), som på olika sätt involveras i Lukas öde. De båda karaktärerna har däremot även helt egna sidoberättelser, som växer ihop med vår huvudhandling på ett väldigt intressant och spännande sätt.

TV-serier och filmer som handlar om barn som försvinner kräver givetvis alltid mycket av skådespelarna som ska porträttera föräldrarnas fasa och panik, i Snöänglar adderas dessutom även ett ytterligare lager av olika missförhållanden inom familjen. Lyckligtvis har både Esmaili och Asplund fått ett riktigt genomtänkt manus att arbeta med, som de också lyckas sälja in båda två.

Det finns några mindre delar av berättelsen som jag inte är riktigt lika förtjust i, men på det stora hela så råder det ingen tvekan om att Snöänglar kommer att både underhålla och beröra under de kommande veckorna.

MER LÄSNING: 140+ filmer på SVT Play våren 2021!

NÄSTA ARTIKEL