Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Älskade Samir affischbild

Recension: Älskade Samir (säsong 1)

 • 7 x 20 min
 • Drama, Komedi
 • SVT Play
Malin Sandberg | Recension
21 maj 2023
Malin Sandberg | Recension
21 maj 2023

Om hur man accepterar förlust och lär sig att gå vidare

Samir jagar desperat efter tjejen som lämnade honom men finner acceptants för sig själv och sina medmänniskor på vägen. Ett humoristiskt drama om hur man med hjälp av andra kan ta sig igenom stora förändringar i livet.

 • Regi:
  Abbe Hassan
 • Manus:
  Marioan Hosseini
 • I rollerna:
  Amed Bozan, Nina Rashid, Zardasht Rad, Dilan Apak, Serpil Inanc m.fl.

I Älskade Samir får vi följa Samir som just har blivit lämnad av sin flickvän Nasrin. Han kommer hem till en tom lägenhet och hittar bara ett efterlämnat brev. Nasrin svarar inte i telefon och ingen i Samirs närhet vill berätta var hon är. Detta leder till en desperat jakt efter Nasrin där Samir prövar allt från religiösa böner till offergåvor i sin systers mystiska ritualer. Genom att prata med sin mormor och kusin Agrin, samt andra människor han stöter på under resans gång, får Samir ovärderliga råd och insikter som hjälper honom att växa och läka.

Samirs jakt på en illusion av kärleken han minns

När Nasrin bryter helt och lämnar Samir vill han desperat få tillbaka kontakten med henne. I början berättar han inte för någon att hon har lämnat honom, utan säger helt enkelt att de hade ett bråk och att hon stack ett tag, men kommer att komma tillbaka. Hans familj tar då chansen till att flytta in hans kusin Agrin in i lägenheten så att hyran kan betalas. Samir går motvilligt med på det, men är säker på att relationen kommer att lappas ihop igen. De hade varit tillsammans i tio år och Samir försäkrar alla att relationen var bra, men under seriens gång får vi inblickar i att relationen kanske inte riktigt var så bra som Samir minns den.

Älskade Samir
Foto: SVT Play.

Hjärtesorg leder till självinsikt

Det mest tillfredsställande och inspirerande med serien är att se Samir växa och utvecklas genom att öppna upp sig för de människor som finns i hans närhet. Genom att acceptera sina egna brister och lära sig av andra får han en möjlighet att hela sin hjärtesorg och hitta en väg framåt. Det är en kraftfull påminnelse om vikten av att kommunicera sina känslor och tankar med människorna omkring oss för att kunna finna frid. Och slutligen, när Samir och Nasrin äntligen möts igen har han kommit över sin ilska och kan genuint önska Nasrin lycka till i livet.

"Älskade Samir" har premiär på SVT Play den 26 maj och på SVT1 den 25 juni.

NÄSTA ARTIKEL