Recension: ABBA: Livet, karriären och återföreningen (2021)

Recension: ABBA: Livet, karriären och återföreningen (2021)

  • 50 min
  • Dokumentär
  • SVT Play
Sofie Landgren
19 juni 2023 kl. 16:06
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En platt historielektion

I dokumentären "ABBA: Livet, karriären och återföreningen" får tittarna veta vad som hände efter att Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-Frid ”Frida” Lyngstad och Benny Andersson gick delade vägar 1982. Är dokumentären sevärd?

  • Regi:
    Luc Tremoulet
Recension: ABBA: Livet, karriären och återföreningen (2021)
Foto: Viacom International Studios UK.

En dokumentär som sträcker sig över 40 år

"Vad hände egentligen med Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Anni-Frid ”Frida” Lyngstad och Agnetha Fältskog [efter att de] slutade att vara ABBA 1982? Det handlar om sprickor inom gruppen, motgångar, personliga tragedier och händelser som ibland kan framstå som overkliga. Julie Walters (Mama Mia), Elaine Page (Chess) och Zara Larsson medverkar, liksom några av bandets vänner och berättar om den enorma succé som bandet hade och har, men också vad alla framgångar betytt för de fyra medlemmarna."

Så beskriver SVT den brittiska dokumentären om ABBA, men den där frågan om vad som egentligen hände är mer kittlande att ställa än att få svar på. Här redovisas nämligen inga banbrytande nyheter utan redan allmänt känd fakta. Som tittare förväntade jag mig att få del av någon form av ny information, men så var dessvärre inte fallet.

ABBA: Livet, karriären och återföreningen recension
Foto: Foto: Michael Ochs Archives /Getty Images/SVT.

En platt historielektion

Ganska omgående så får man samma känsla som när man gick i skolan och läraren rullade in tjock-TV:n, satte i ett VHS-band och tryckte på play under historialektionen. Den här dokumentären känns lika torr, tråkig och platt som de filmer vi tvingades titta på då. Det brittiska produktionsbolaget Viacom Studios – tillsammans med regissör Luc Tremoulet – har dock i sann brittisk dokumentärsanda försökt att göra det hela mer spännande än vad det är med hjälp av dramatisk musik under vissa inslag. Om det är ett plus eller inte, får man nog själv avgöra.

Det man faktiskt får ge dem, dock, är att det har skrapat ihop en imponerande samling arkivmaterial. Fina bilder, givetvis inslag från när bandet spelat ihop, korta snuttar från diverse intervjuer och över lag en snygg hopsättning av allt. Snyggt men platt.

ABBA: Livet, karriären och återföreningen är perfekt för någon som inte har hört ett ord om ABBA och medlemmarnas livshistorier tidigare. Är du däremot likt mig, en helt vanlig svensk som hört ett och annat om bandet genom åren, så är filmen inget för dig heller.

Är du intresserad av en historielektion i ABBA så sänds "ABBA: Livet, karriären och återföreningen" på SVT och SVT Play tisdag den 20 juni.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL