Mirakel

Mirakel (avsnitt 1–5, 2020)

  • 24 x 10 min
  • Familj, Äventyr
  • SVT Play
Uppdaterad 11 december 2020 kl. 11:26 | Publicerad 29 november 2020 kl. 12:45
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Årets julkalender är en resa i tid och rum.

Under förra årets julkalender såg världen ut som vanligt. Inga restriktioner och ingen pandemi. Vi var helt ovetandes om vilka märkliga tider vi hade framför oss. Men årets många negativa besked gör det kanske viktigare än någonsin att vi håller fast vid traditioner och firar en ordentlig jul. Att vi bryter upp den dystra stämningen med juleljus, doften av pepparkakor och årets julkalender ”Mirakel” på teven!

  • Manus:
    Fredrik Agetoft, Peter Arrhenius & Sara Young
  • I rollerna:
    Sarah Rhodin, Bibi Lenhoff, Barbro 'Babben' Larsson, Johan Glans m.fl.

Mirakel är en resa i tid och rum som ifrågasätter rådande normer och värderingar, på ett roligt sätt! Årets julkalender handlar om Mira och Rakel som i riktig Freaky Friday-anda råkar byta kroppar med varandra, och årtionden.

Vetenskapsparet Anna-Carin och Vilgot, spelade av Annika Andersson och Johan Glans, skapar ett svart hål i hopp om att rädda världen från miljöförstörelse. Men när de råkar slarva bort hålet fastnar det i vinden på Miras HVB-hem. Det bildas en reva i tiden mellan 2020 och 1920, och Mira och Rakel byter plats med varandra.

Tidsresor kan göras på många olika sätt och är nog alltid intressanta. För vad händer om vi åker tillbaka i tiden? Ändras hela vår framtid eller är framtiden redan bestämd på grund av tidsresan? De öppnar upp för många frågor och nya perspektiv, där den största frågan i Mirakel är, var det bättre förr?

Rakel konstaterar till exempel i 2020 att det inte finns någon snö i december, och Mira inser hur orättvist samhället är för en tjej i 1920. Deras olika perspektiv krockar med den nya verkligheten som de av misstag kastats in i och det blir roligt att se hur de hanterar situationerna som uppstår.

Årets julkalender liknar inte alls fjolårets Panik i tomteverkstan, utan går mer i linje med Tusen år till julafton. Med tanke på den stora hatstormen som riktades mot 2015 års julkalender känns det lite oroväckande. Många kommer nog att sitta hemma och analysera årets julkalender i detalj, men vi kan lova att den, förutom en samhällsreflektion, även bjuder på en stor dos magisk julstämning!

MER LÄSNING: Bästa serierna på SVT Play!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL