Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Stupid Young Heart (2018)

Stupid Young Heart (2018)

 • 1 tim 42 min
 • Drama
Gustav Larsed | Recension
28 mars 2019
Gustav Larsed | Recension
28 mars 2019

"Stupid Young Heart" är en fin men frustrerande berättelse som inte lämnar någon oberörd.

2014 befann sig Selma Vilhunen på Oscarsgalan för att hennes kortfilm "Do I Have to Take Care of Everything?" var nominerad. Hon gick tyvärr lottlös därifrån och har inte varit nominerad till någon mer Oscar sedan dess. Hon har dock fortsatt att göra filmer som hyllats både i hemlandet Finland och utomlands med filmer som "Little Wing" samt dokumentären "Hobbyhorse revolution" för att nämna några. Hennes senaste film heter "Stupid Young Heart" och har svensk biopremiär fredagen den 29 mars.

 • Regi:
  Selma Vilhunen
 • Manus:
  Kirsikka Saari
 • I rollerna:
  Jere Ristseppää, Rosa Honkonen, Ville Haapasalo m.fl.
Jere Ristseppää med flera i Stupid Young Heart
Foto: Folkets Bio

Den femton år gamla Kiira upptäcker att hon är gravid. Pappan till barnet är Lenni, också femton, som hon bara haft umgänge med en gång, på en fest ett par veckor tidigare. Hon har inga planer på att varken behålla barnet eller fortsätta träffa Lenni, men det blir inte riktigt som hon har tänkt.

Lenni och Kiira börjar trots allt att umgås och blir ganska fort ett par. Tillsammans beslutar de sig för att behålla barnet och de börjar även planera en framtid ihop. Problemet är bara att de inte är redo för vuxenlivet. Speciellt inte Lenni, som tar det ena dumma beslutet efter det andra. Detta riskerar att rasera deras gemensamma planer innan de ens har hunnit påbörjas.

Stupid Young Heart är en fin men frustrerande berättelse om två unga människor som helt plötsligt står inför det faktum att de ska ta hand om ett litet barn. Detta innan de knappt har lärt sig att ta hand om sig själva, eller ens hittat sin egen identitet.

Filmen är frustrerande främst för att en av huvudkaraktärerna, Lenni, hela tiden tar förhastade och rent ut sagt korkade beslut, som inte bara äventyrar hans och Kiiras förhållande utan även hela sin framtid. Samtidigt känner jag stark sympati för honom. Jag vet ju själv hur jag var i 15-årsåldern. Skör, vilsen och lättpåverkad av min omgivning. Och då var jag aldrig ens i närheten av den situation som huvudkaraktärerna i Stupid Young Heart befinner sig i.

Filmen innehåller en hel del samhällskritik och tar upp flera viktiga ämnen, såsom utanförskap och rasism vilket både upprör och engagerar mig som publik. Detta varvat med en vacker men brokig kärlekshistoria mellan huvudkaraktärerna blir en fin kombination. Slutresultatet är mycket sevärt och lämnar med största sannolikhet ingen oberörd.