How to Be Single

How to Be Single (2016)

 • 1 rim 50 min
 • Komedi
Uppdaterad 07 december 2019 kl. 15:12 | Publicerad 07 juli 2016 kl. 16:07
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS
 • Regi:
  Christian Ditter
 • Manus:
  Abby Kohn, Marc Silverstein och Dana Fox (manus), Liz Tuccillo (bok)
 • I rollerna:
  Dakota Johnson, Rebel Wilson, Leslie Mann, Anders Holm, Alison Brie m fl.

Det finns ett rätt sätt att vara singel, ett fel sätt och så allt däremellan. I How To Be Single möter vi Alice (Dakota Johnson), som alltid är beroende av någon annan. Hon har nu bestämt sig för att se hur det är att klara sig själv och tar en paus från sin pojkvän Josh (Nicholas Braun). Något han inte tycker är en bra idé.

När Alice börjar jobba som advokatassistent träffar hon Robin (Rebel Wilson), den ständiga singeln som älskar att röja och som hela tiden letar efter nya killar att ligga med. Robin tar med sig Alice ut och introducerar henne för Tom (Anders Holm), barägaren som håller sig borta från förhållanden, men vet hur han ska charma kvinnor.

LÄS OCKSÅ: Romantisk film – dessa måste du ha sett!

Ovanför Toms bar bor Lucy (Alison Brie), som letar efter den perfekta pojkvännen och som till och med uppfunnit en algoritm som ska räkna ut vem det är. För att öka sina chanser är hon medlem på tio online dating-sidor.

How to be Single
Foto: 20th Century Fox

Alices syster Meg (Leslie Mann) är barnmorskan som har hjälpt tre tusen bebisar att komma till världen, men inte vet det första om bebisar och inte heller vill stanna upp sin karriär på grund av “en liten kärleksterrorist”. När ev av hennes patienter lämnar Alice ensam med sin bebis, blir hon utan ett ord övertygad om att det är precis det hon saknar i livet.

I sann Love Actually-struktur följer vi dessa karaktärer och de som korsar deras vägar genom breakups, jakter på kärlek, sökandet efter sig själva och modet att låta någon riva muren som de byggt upp runt sig.

Rebel Wilsons karaktär Robin är inte helt olik hennes karaktär i Pitch Perfekt-filmerna, men tyvärr lever inte Robin upp till samma komiska och briljanta nivå som hon gjorde som Fat Amy, Wilsons karaktär i Pitch Perfect. Robin har sina bra stunder, men inga som det riktigt slår gnistor om.

LÄS OCKSÅ: Tips på bra romantisk film

Meg är bland de bästa karaktärerna i filmen och är nästan bättre än Robin. Leslie Mann levererar en riktigt bra inciting incident i sin karaktärs story, och har flera roliga incidenter med sin pojkvän Ken (Jake Lacy).

Alice å andra sidan är ingen att hänga i julgranen. Hennes pladder som kommer här och där kan vid ett fåtal stunder få en att le lite, men det känns mest som ett desperat försök till att få en tråkig karaktär att bli minnesvärd och anses vara “söt”.

Tom må vara definitionen av player, men eftersom han är ärlig med sitt sätt att vara, förlåter tittaren honom och det är just i hans ärliga stunder och hans förmåga att vara där när han behövs som gör att han är en av de bättre och mer intressanta karaktärerna.

Jag har ingen om aning om varför Lucy är med. Det känns som att Alison Brie såg manuset och sade: “jag vill vara med i den här filmen” och så var de tvungna att hitta på en karaktär till henne. Hennes nästintill desperata jakt på “den rätta” visar flera gånger att hon är mer creepy och galen än en charmig “girl next door”. De andra karaktärerna känner varandra, medan Lucy är mer som en outsider som kommer in lite då och då för att Tom ska ha någon att faktiskt ha en diskussion med.

How to Be Single har flertalet kända skådespelare, men det känns som att de har fått fler skådisar än de vet vad de ska göra med. Och att manuset då skrivits om mer för att få med alla än att faktiskt fokusera på ett bra och roligt manus med minnesvärd dialog, vilket resulterar i att allt blir halvdant. Visst är det viktigt för hajepn att en film ska ha med kända namn, men för att den ska bli ihågkommen behövs ett manus som är intressant nog att man vill se filmen om och om igen. Soundtracket är däremot en av filmens bättre egenskaper med relativt catchiga låtar som Taylor Swifts “Welcome To New York” och Hailee Steinfelds “Love Myself”.

Bäst: Meg och Kens scener ihop, men då framförallt Kens. Jake Lacy är riktigt underhållande att se.

Sämst: Alice och Lucys karaktärer. David (Damon Wayans Jr.), en av Alices dejter, har en story som börjar alldeles för sent och är alldeles för seriös för den här typen av film.

Thilda Rimsäter

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL