Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sherlock Gnomes

Sherlock Gnomes (2018)

 • 1 tim 26 min
 • Animerat
David Lindahl | Recension
03 december 2019
David Lindahl | Recension
03 december 2019

Roliga trädgårdstomtar i en uttjatad historia.

De roliga trädgårdstomtarna är tillbaka i Sherlock Gnomes, som utspelar sig inne i storstaden London. Kärlek, action, jakt och mysterium står på tapeten i detta fartfyllda äventyr. Trädgårdstomtarnas Sherlock Holmes tvingas rycka in för att rädda dagen.

 • Regi:
  John Stevenson
 • Manus:
  Ben Zazove, Andy Riley m.fl.
 • I rollerna:
  James McAvoy, Emily Blunt, Michael Caine, Johnny Depp, Chiwetel Ejiofor m.fl.
Mästerdetektiven Sherlock Gnomes.
Foto: Paramount Pictures.

I slutet av förra filmen Gnomeo och Julia slöt de blåa och röda trädgårdstomtarna fred och Gnomeo fick till slut sin Julia. I Sherlock Gnomes har klanerna slagits ihop och bosatt sig i London efter att deras ägare bestämt sig för att flytta till staden. Den nya trädgården är dock inte vad de hade hoppats på och Gnomeo oroas över att Julia inte längre bryr sig om honom. Problemen förstärks ytterligare när tomtar överallt i London försvinner spårlöst från sina trädgårdar. Det finns bara en trädgårdstomte som kan lösa mysteriet: Sherlock Gnomes.

Sherlock Gnomes är en fartfylld film med mycket action. Till skillnad från sin föregångare har fokus här flyttats från tomteklanerna till Gnomeo, Julia och Sherlock Gnomes. Trots att de har kärleksbekymmer följer paret med detektiven för att rädda sina kompisar. En öppningsscen med Sherlock sätter också prägeln på resten av historien. Nu handlar det om honom, hans knäppa personlighet, hans besatthet av att lösa brott och sin ärkefiende Moriarty. Tyvärr är det också här som filmen går bet.

Filmskaparna verkar ha missat vad som gjorde Gnomeo och Julia rolig. Var är alla trädgårdstomtar? Sherlock Holmes är en populär karaktär, som redan har medverkat i otaliga filmer och serier. Och här tillför han inget nytt. Han tar för mycket plats och föser alla andra trädgårdstomtar åt sidan.

För annars är de keramiska figurerna roliga. Det finns en tomte för varje tillfälle, även toalettbesök. De partajar, solar, spelar teater och surfar på internet. Här ligger filmens verkliga behållning. Låt de skruvade trädgårdstomtarna ta plats. Till och med Elton John har fått en egen trädgårdstomte, vilket är passande då flera av hans klassiker som Don't Go Breaking My Heart och Crocodile Rock, dunkar på genom filmens gång.

Att historien över huvud taget centreras kring Sherlock Holmes känns mest som ett försök att rida på en modevåg som redan har dött ut. I Gnomeo och Julia fanns en helt annan finess med trädgårdstomtarnas krig mot varandra. Det hade behövts något liknande här för att göra Sherlock Gnomes till något mer än bara ett godkänt barnäventyr och en standard Sherlock Holmes-film. Synd, för de stolliga tomtarna har ändå något charmigt över sig.

Är du mer intresserad av barnfilmer kan du här läsa en lista över barnfilmer från 2018 att hålla koll på.