Safety (2020)

Safety (2020)

 • 2 tim 2 min
 • Biografi, Drama, Sport
12 december 2020 kl. 17:12
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En film om en trasslig uppväxt och stora drömmar.

"Safety" är ett fint personporträtt på den amerikanska fotbollsspelaren Ray McElrathberys livshistoria, och om kärleken till sporten och familjen,

 • Regi:
  Reginald Hudlin
 • Manus:
  Nick Santora
 • I rollerna:
  Jay Reeves, Thaddeus J. Mixson, Corinne Foxx m.fl

Ray McElrathbey går sitt första år på Clemson University och har stora framtidsplaner. All tid går åt till att studera och spela fotboll. Men när Rays mamma åker in i fängelse för droginnehav och hans elvaåriga bror Fahmarr behöver honom, måste Ray välja mellan fotbollen och familjen. Ray väljer, trots ultimatumet, båda två och smyger in Fahmarr till sitt studentrum för att ta hand om honom, och samtidigt fortsätta med fotbollen. Men att agera förälder åt sin lillebror och samtidigt gå på college visar sig vara svårare än vad han någonsin hade kunnat tro.

"Safety" baseras på den riktiga historien om den amerikanska fotbollsspelaren Ray McElrathbery och hans bror Fahmarr. Den utspelar sig under 2006 och Rays första år på Clemson University, vilket syns på knappmobilerna och avsaknaden av sociala medier. Att Ray måste bli förälder åt sin egen bror genomsyrar hela filmen, och den handlar främst om hur olika förutsättningar man har. Fotbollen blir för Ray en målbild att ta sig igenom svårigheterna, och ett bevis på att man kan skapa sin egen framtid oavsett var man kommer ifrån.

Safety.
Safety. Foto: Disney.

Det är uppenbart att "Safety" försöker slå hål på myten om den hårda atmosfären som ofta finns inom lagsporter, och främst bland män. Men de otaliga ryggdunkarna och vänliga vänskapsgesterna känns för det mesta ganska påklistrade. Den smöriga lagandan, som är typisk för filmer om amerikansk fotboll, blir periodvis nästan lite väl överdriven.

Safety är en sportfilm där sporten ligger i bakgrunden, och till min förvåning var det inte speciellt många matchscener. De var inte heller särskilt långa, men kändes väldigt äkta. Jag vill tro, trots att jag aldrig har sett en riktig amerikansk fotbollsmatch, att det är så här det känns att göra det.

"Safety" visar ett fint personporträtt av Ray McElrathbery, som verkar vara en helt fantastisk människa, och som trots motgångarna fortsätter att kämpa för sin dröm. Filmen visar även en fin syskonrelation mellan Ray och Fahmarr. Ett återkommande tema är att våga be om hjälp när man behöver den som mest, och att man inte behöver klara allt på egen hand, och vilka är väl bättre lagspelare än ett fotbollslag?

Läs också vår recension på Chadwick Bosemans sista film Ma Rainey's Black Bottom.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL