Welcome to Utmark. Foto: HBO Nordic

Welcome to Utmark - Premiäravsnitt

  • 8 x 45 min
  • Drama, komedi
Sebastian Ahokas
18 april 2021 kl. 19:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Skruvat och kargt i Norges nya HBO-serie.

HBO-serierna från Norden duggar tätare och tätare. Norge har redan bjudit på serier till streamingtjänsten. I grannlandets nya HBO-serie bjuds vi på en sorts skruvad nordisk western med ett visst mörker.

  • Skapare:
    Kim Fupz Aakeson
  • I rollerna:
    Tobias Santelmann, Marie Blokhus, Kamilla Grønli Hartvig, Stig Henrik Hoff m.fl

I den lilla byn i utmarken i norra Norge känner alla varandra. Om det är bra eller dåligt är en annan sak. Här hittar vi flera speciella karaktärer som får den sömniga lilla byn att leva. I första avsnittet får vi bland annat stifta bekantskap med en vikingalik alfahanne, en alkoholiserad fåruppfödande pappa och den nyinflyttade läraren. Alla dessa har sina problem och sina motgångar i det karga landskapet.

Sett till trailern lär en hel del unika karaktärer tillkomma, men redan i första avsnittet får vi ett smakprov vad som väntar i byn. Trots storleken och det geografiska läget så är det en plats där det händer en hel del dramatiska saker. 

Karaktärer som lockar och lovar gott.

HBO kategoriserar serien som en dramakomedi, men frågan är om det inte ska kategoriseras som en sorts western ändå. Okej, kanske inte, men det är verkligen en sorts nordisk western i ett kargt och mörkt landskap. För den som sett Twin Peaks kan miljöerna kännas igen. Till skillnad från HBO-serien Björnstad som utspelar sig på liknande breddgrader känns Utmarks landskap mer lockande och välkomnande. Dessutom lockar invånarna en del.

För i första avsnittet så är det just seriens något bisarra invånare som får mitt intresse. Vi introduceras till en rad olika karaktärer som alla har sina underhållande och unika drag. Oavsett om de vill det eller inte så bjuder samtliga på skratt i sin misär eller motgångar. Min personliga favorit är den långhåriga alfahannen Bilzi som älskar sitt samiska påbrå och sin hund. Karaktärernas charm och unika drag lovar gott inför fortsättningen.

Dock kan avsnittet upplevas något seg och långtråkigt. Men det tycker jag inte ska avskräcka från att fortsätta titta för det känns som en serie som ändå kan bli rätt underhållande. Dessutom är det visuellt snyggt på ett sätt som för tankarna till bröderna Coen m. Något rappare handling hade jag dock inte tackat nej till.

Det första avsnittet av Welcome to Utmark lovar gott, mycket tack vare alla spännande karaktärer. Det visuellt lockande landskapet och snygga bilderna får mig också att tro att norrmännen kan komma att bjuda på något riktigt bra till slut.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL