Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Room 104 (Säsong 2)

Room 104 (Säsong 2)

  • 12 x 30 min
  • Drama, Skräck, Thriller
Jonatan Blomberg | Recension
10 november 2018
Jonatan Blomberg | Recension
10 november 2018

Ojämn men bitvis fantastisk fortsättning på antologiserien "Room 104".

Bröderna Jay och Mark Duplass fortsätter att skapa fantastisk TV-underhållning med sin andra säsong av antologiserien "Room 104". Där den enda regeln inför varje nytt avsnitt är att händelserna måste utspela sig på motellrummet siffrorna 104 på dörren.

  • Manus:
    Jay Duplass, Mark Duplass (skapare)
  • I rollerna:
    Mahershala Ali, Brian Tyree Henry, Michael Shannon, Judy Greer m.fl.
Mahershala Ali i avsnittet "Shark" i Room 104. Foto: HBO Nordic

Premissen är med andra ord väldigt enkel, varje nytt avsnitt är fristående från det föregående. Det som händer på rummet, under de 30 minuter varje manusförfattare fått att leka med under sitt specifika avsnitt, varierar däremot stort i både ambition och kvalitet. Oftast (tack och lov) resulterar det i att vi får ta del av innovativa, spännande och många gånger även gripande livsöden.

Det viktigaste för oss som tittare när det kommer till Room 104, är att inse att alla avsnitt inte kommer falla en i smaken. Men att det absolut inte får sluta tittas bara för att ett eller två avsnitt plötsligt stinker. För egen del hatade jag exempelvis säsongens första avsnitt (FOMO) passionerat, vilket snabbt glömdes bort när jag fick ta del av säsongens andra avsnitt (Mr. Mulvahill) som istället visar sig vara fantastiskt.

På det sättet fortsätter det, ett bottennapp här en fullpott där. För allt i världen, snälla ge inte upp när det kommer till Room 104. Tvåfaldigt Oscarsnominerade Michael Shannon spelar exempelvis en högt uppsatt rysk affärsman som går på dejt med Judy Greer i det underbara avsnittet Swipe Right.

Brian Tyree Henry och Ginger Gonzaga i avsnittet "Arnold" i Room 104. Foto: HBO Nordic

En av mina personliga favoritskådespelare, Brian Tyree Henry, som först slog igenom i musikalen The Book of Mormon lyfter genom ett gripande och roande musikalnummer avsnittet Arnold till ett av säsongens allra bästa. Läs för övrigt gärna också vår intervju med Brian om hans Emmynominerade roll i Atlanta.

Oscarsvinnaren Mahershala Ali ("Moonlight"), snart aktuell med huvudrollen i den tredje säsongen av True Detective, dyker även han upp i ett av säsongens sista avsnitt (Shark). Som ni förhoppningsvis har förstått, finns det gott om magiskt bra TV att ta del av även under den andra säsongen av Room 104.

Även fast långtråkiga Woman in the Wall och förutsägbara FOMO drar ned mitt personliga helhetsbetyg, är många av de andra avsnitten så genialiskt grymma att jag hoppas på många fler säsonger av Duplassbrödernas lite ovanliga antologiserie. Den andra säsongen kommer att släppa två nya avsnitt varje helg, där de första två redan finns att ta del av.

För mer läsning, se vår lista över årets bästa serier.