Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Right Now, Wrong Then

Right Now, Wrong Then (2015)

 • 2 tim
 • Drama
Gustav Larsed | Recension
26 september 2016
Gustav Larsed | Recension
26 september 2016

Originaltitel: Ji-geum-eun-mat-go-geu-ddae-neun-teul-li-da

 • Regi:
  Sang-soo Hong
 • Manus:
  Sang-soo Hong
 • I rollerna:
  Jae-yeong Jeong, Min-hee Kim, Yeo-Jeong Yoon m.fl.
Foto: Folkets Bio
Foto: Folkets Bio

Regissören Ham Cheon-soo är på besök i en liten sydkoreansk by för att visa sin senaste film på en festival. Dagen innan dödar han lite tid på en sightseeing av ett gammalt palats. Där får han syn på en tjej som han bjuder på fika på ett närliggande kafé. Det slutar med att de spenderar resten av dagen, kvällen och långt in på natten tillsammans. Här skulle filmen kunna vara slut, men istället börjar den om från början och vi får se hela händelseförloppet igen. På grund av att karaktärerna agerar litet annorlunda denna gång, så blir utgången av deras möte inte riktigt densamma.

Konceptet med två versioner av samma berättelser känns igen från filmer som The Disappearence of Eleanor Rigby, Spring Lola och Sliding Doors. Till skillnad från nämnda filmer är det i Right Now, Wrong Then lite mer öppet för tolkning när det kommer till vilken av de två versionerna som stämmer. Om det nu inte är så enkelt att titlarna för de olika segmenten ger svar på detta mysterium. Det spelar dock mindre roll eftersom filmen som helhet är en ren njutning att titta på. Speciellt om du, som jag, är svag för bra skildringar av förälskelser på film.

Det är en annorlunda och inte helt okomplicerad kärlekshistoria som vi får ta del av. Personkemin mellan de två huvudrollsinnehavarna fungerar utmärkt, vilket är avgörande för att en berättelse som denna ska fungera. Skådespeleriet känns särskilt äkta i en scen på en sushibar som även involverar en stor mängd sake. Ryktet säger dock att Jae-yeong Jeong och Min-hee Kim var berusade på riktigt under inspelningen, så den genuina touchen är kanske inte så märklig.

Den fina kärlekshistorien kombinerat med enastående skådespel och stark personkemi, gör att Right Now, Wrong Then är en näst intill perfekt film. Och med de orden behöver jag väl knappast tillägga att det är en stark rekommendation från min sida.

Bäst: Skådespeleriet samt filmens annorlunda upplägg.

Sämst: Med tanke på att filmen är så nära full pott man kan komma så är det svårt att komma på något dåligt alls.