The Scars of Ali Boulala. Foto: Patrick O'Dell/Lucky Dogs

The Scars of Ali Boulala (2021)

  • 100 min
Edward Langert Wikström
Uppdaterad 18 augusti 2022 kl. 12:08 | Publicerad 17 augusti 2022 kl. 16:08
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ett äkta, hårt och dedikerat liv fångat på kamera

Max Erikssons dokumentärfilm om skejtprofilen Ali Boulala väcker frågor om rusens lockelse, skuld, vänskap och beroende utan varken skönmålning eller onödiga Hollywoodfasoner.

  • Regi:
    Max Eriksson
  • Manus:
    Max Eriksson, Mikael Cee Karlsson

Under det sena 90-talet dyker en kille från Sverige upp på den internationella skateboardscenen. Den 16-åriga Ali Boulala är med sin bräda en naturbegåvning och hans talang, rebelliska karaktär och underligt karismatiska personlighet väcker intresse. Tillsammans med andra jämnåriga skejtare plockas Ali upp av Flip Skateboards i Kalifornien och påbörjar en tio år lång turné över hela världen med festande, skejt, droger, glädje och kaos som bränsle. Men en fruktansvärd dödsolycka 2007 blir festens slut - Boulalas liv tar en mörk vändning nedåt.

Filmen tar avstamp i nutid, vi följer den idag 43 åriga Ali Boulala som berättar och ibland försöker minnas storhetstiden då det begav sig. Han var, är fortfarande, helt ointresserad av vad andra människor anser om honom men bjuder likväl in till en personlig och ärlig berättelse om sitt liv. Vi återser skejtprofiler som Dustin Dollin, Rune Gilfberg och Kevin Long bland flera.

The Scars of Ali Boulala
Foto: Fred Mortagne / Lucky Dogs

Skejtkulturen är speciell för epoken tidiga 2000-talet. En tid som vi kan tala länge om, vars mode gjort renässans och vars nostalgi vi inte verkar få nog av. Tycker du om om att skejta ska du definitivt se den här dokumentärfilmen, men den passar alla som tycker om intressanta karaktärer överlag. Vi fascineras över mystiska, begåvade och besatta människor som Henrik Berggren och Ali Boulala m. fl. eftersom de saknar filter. De är sig själva, talar enbart för sig själva och erbjuder inga universella svar, utan ger istället ledtrådar till de tyngre frågor som vi gärna vill ha svar på.

Genom tacksamt väldokumenterat material fångar The scars of Ali Boulala skejtkulturens individualistiska frihetskänsla, ruset av att göra det du älskar men konsekvenserna av att komma för nära solen. De stökiga och festande tonåringarna förstå nog inte vilket starkt avtryck de gör i sin samtid eller för den delen att de skapar en dokumentärfilm som från början till slut känns helt autentisk.

Filmen visades på Way Out West 2022.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL