The Pope's Exorcist – Russell Crowe som exorcist-präst i ny trailer!

Recension: The Pope's Exorcist (2023)

 • 1 tim 43 min
 • Skräck
Uppdaterad 19 maj 2023 kl. 14:38 | Publicerad 05 april 2023 kl. 09:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En exorcists strid mot ondskan

En exorcist måste ta tag i det förflutna för att hjälpa en pojke som har blivit besatt av en demon. "The Pope's Exorcist" är baserad på verkliga händelser ur böckerna skriva av Fader Gabriele Amorth.

 • Regi:
  Julius Avery
 • Manus:
  Michael Petroni, Evan Spiliotopoulos
 • I rollerna:
  Russell Crowe, Peter DeSouza-Feighoney, Daniel Zovatto, Alex Essoe, Franco Nero, Laurel Marsden m.fl.

Russell Crowe spelar Fader Gabriele Amorth i The Pope’s Exorcist. Men istället för att spela den mer seriösa prästrollen som ska hjälpa det demonbesatta barnet, ger Fader Amorth av sig en lite mer sprallig känsla. Han drar skämt runt unga som gamla, nunnor och sina överordnade i Vatikanen – inte ens demonerna går säkra för Amorths humor. Amorths lättsamhet gör filmen genast lite roligare än vad den kanske borde vara. Men det är inte ovälkommet för min del och det betyder inte att de läskiga scenerna faller i skymundan.

Peter DeSouza-Feighoney som spelar den besatta pojken Henry gör ett otroligt jobb i att verka besatt. De grova kommentarerna som kommer ut ur honom genom en demonisk röst hade inte varit lika läskiga om han inte var så insatt i rollen som han var. Det var nästan som att se en "Regan 2.0" från The Exorcist.

The Pope's Exorcist – Russell Crowe som exorcist-präst i ny trailer!
Russel Crowe som exorcisten Fader Amorth. Foto: Sony Pictures Entertainment

Det är inte bara demoner man kan bli besatt av…

Tillbaka till lättsamheten så är det inte för intet som Fader Amorth skämtar med de “besatta” han har skickats ut för att hjälpa. Amorth tror nämligen inte på att alla som antas vara besatta är det utan att det ofta har att göra med psykisk ohälsa. En vinkel som många delar i det verkliga livet, men för Amorth betyder det inte att demoner inte finns och inte heller att demonbesittningar inte äger rum, bara att det faktiskt sker vid undantagsfall.

Baserad på verkliga händelser

The Pope’s Exorcist är baserad på böcker skrivna av den verkliga Fader Gabriele Amorth, som utförde exorcister fram till sin död 2016. Hur mycket av filmens händelser, och även böckernas, som är sanning får man kanske avgöra själv. 

Gillar man dock Conjuring-filmerna, som också är baserade på verkliga händelser, bör man iallafall kolla in The Pope’s Exorcist då den känns bekant, som en kusin till den mer etablerade franchisen. Och om man ska tro på det antal exorcistritualer den riktiga Fader Amorth påstods ha tagit del av, kan den säkert följa sin "kusin" i spåren av flera efterföljare i framtiden.

"The Pope's Exorcist" har biopremiär 7 april.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL